fallback

Решението на глобалната бежанска криза се отлага за 2018 г.

Страните членки на ООН са отхвърлили предложенията на Бан Ки-мун за справяне на безпрецедентната криза с миграцията

12:36 | 04.08.16 г. 3

Европейският съюз (ЕС) и САЩ, както и другите големи държави в състава на ООН,са отхвърлили предложението на организацията всяка година да се преселват 10% от бежанците в световен мащаб като част от глобалните усилия за справяне с най-голямата бежанска криза от Втората световна война насам, съобщава онлайн изданието Euroactiv.

Резолюция, приета на 2 август, не включва предложението на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, което трябваше да е във фокуса на вниманието на срещата на ООН за бежанците в Ню Йорк на 19 септември.

Преговарящи от страните членки на ООН не са намерили компромис за споделяне на отговорността за бежанската криза в глобален мащаб, с което се отлага постигането на глобално споразумение  за мигрантите, пише британският в. Guardian.

В момент, когато мигрантите и разселените лица достигат върхови нива, активистите се надяваха международната среща за бежанците в Ню Йорк да доведе до приемане на нов механизъм за преразпределението им, отлебязва изданието.

Срещу предложението на Бан са се обявили страни от Западна Европа, както и Русия, Китай и Индия.

Според данни на ООН 24 млн. души в световен мащаб са напуснали родните си страни заради войни и преследване през 2015 г. Десет пъти повече - около 244 млн.  души, са имигрантите, които не живеят в страната, в която са се родили. 

Друго изследване показва, че 86% от бежанците живеят в развиващите се страни. В колективното изявление преди срещата обаче преговарящите са отстъпили от първоначалния план да разпределят един на всеки десет бежанци  в развита страна. Принципът на споделената отговорност присъства в резолюцията, но с неясни думи.

В документа се предлага преговорите за решение на кризата да бъдат подновени в началото на следващата година, с цел приемане на обсъжданите мерки през 2018 г.

„Срещата за бежанците беше историческа възможност за намиране на нужното глобално решение на мигрантската криза“, коментира Шарлот Филипс от Amnesty International. "За съжаление, световните лидери отхвърлиха възможността за споразумение преди 2018 г. , отлагайки решения от решаващо значение за бежанците в моретата и лагерите без надежда за бъдещето“, допълва тя.

Бан отправи своите предложения през май  в опит да се реши глобалната криза с бежанците.  След седмици на преговори предложеното разпределение на 10% от бежанците беше изтрито от резолюциятаа и заменено с общо обещание за приемане на повече имигранти. В документа не се  посочва нищо за правата на 40-те милиона души които са разселени в собствените си страни, или за тези, които напускат домовете си заради климатичните промени.

„Това е документ с поглед към настоящето“, коментира пред New York Times Александр Алейникоф, бивш официален представител на агенцията на ООН за бежанците, който в момента е старши научен сътрудник в Института по мигрантска политика във Вашингтон. „ Това не е документ, който ни подготвя за бъдещето“, подчертава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:36 | 14.09.22 г.
fallback