fallback

Путин никога не е обсъждал с Асад политически преход в Сирия

Сирийският лидер не смята, че Москва и САЩ ще договорят отстраняването му

09:43 | 14.07.16 г.

Руският президент Владимир Путин никога не е говорил с лидера на Сирия Башар ал Асад за оттеглянето му въпреки натиска на Вашингтон Асад да подаде оставка. Това коментира президентът на Сирия в интервю за NBC News, цитирано от Ройтерс.

„Той никога не е говорил за това“, коментира Асад в отговор на въпрос дали Путин или външният министър на Русия Сергей Лавров са говорили с него за политически преход в раздираната от война държава.

Асад не смята, че Путин и държавният секретар на САЩ Джон Кери, който днес ще пристигне на посещение в Москва, ще постигнат споразумение за отстраняването му.

„Политиката на Русия не се базира на споразумения, а на ценности“, посочва той.

Русия е основен съюзник на Сирия във войната, като подкрепя от края на септември миналата година сирийската правителствена армия с военновъздушните си сили, припомня информационната агенция.

След намесата на Москва в конфликта сирийското правителство успя да си възвърне обширни територии, контролирани допреди това от опозицията или от различни радикални терористични групировки, включително „Ислямска държава“.

САЩ същевременно оглавяват международната коалиция с участници Великобритания, Франция, Катар и Саудитска Арабия, която бомбардира цели на „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак.

От месеци Вашингтон и Москва не успяват да договорят сътрудничеството си в Сирия. Основно искане на американското правителство е Асад да се оттегли и да се назначи преходен кабинет, който да подготви нова Конституция на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:00 | 01.09.22 г.
fallback