fallback

Нарастващият дълг става все по-голяма заплаха за икономиките по света

Ситуацията прилича на "Алиса в страната на чудесата", според експерт

17:27 | 21.06.16 г. 20

Комбинацията от ниски лихвени проценти и „експлозия на дълга“ се е превърнала в най-големия риск за икономиките по света, според ръководителя на канадския институт Global Risk Institute.

Тези ниски лихвени проценти може би имат потенциала да бъдат следващият сериозен проблем, пред който да се изправят страните, а причината е дългът, който избухва навсякъде“, казва Ричард Несбит, главен изпълнителен директор на групата, която изследва рисковете пред финансовата индустрия, в интервю за Bloomberg.

Има дълг, натрупан върху дълг, натрупан върху дълг“,  казва експертът.

Глобалният дълг е нараснал с около 37% от финансовата криза през 2008 г., казва Несби. Централните банки по света понижават лихвените проценти, за да насърчат растежа, като в Япония и част от Европа лихвените нива вече са под нулата.

Това е свят на "Алиса в страната на чудесата" и ако попаднеш сред отрицателните лихвени проценти, никой не знае какво ще случи, когато погледнеш в огледалния свят“, казва Несбит.

Фактът, че европейските и японските централни банкери преследват отрицателни лихвени проценти „трябва да е сигнал за хората, че нещата са много погрешни“, казва Несбит. “Европейците, според мен, нямат начин да излязат, така че нещата са една доста счупени“, допълва той.

Повишаването на лихвените проценти създава и други проблеми, включително ефект на доминото от хора, които не могат да плащат нарасналите плащания по дълга. Единственият начин да се излезе от ситуацията, което е и най-вероятният изход, е САЩ да поемат лидерството, казва Несбит.

„Виждаме, че Федералният резерв на САЩ започва да повишава лихвените проценти и други икономики, например Канада и Австралия, които могат да направят същото, ще го последват“, допълва той.

Мисля, че сценарият на „точно, колкото трябва“ е такъв, при който централните банки могат да започнат да повишават лихвените проценти на бавна систематична база в продължение на много години, като така икономиката ще може да поеме това“, завършва Несбит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:23 | 12.09.22 г.
fallback