fallback

Русия и САЩ обсъдиха предотвратяването на инциденти при военни операции в Сирия

Москва предлага да се разработи карта с актуална информация за разположението на силите, действащи в Сирия

13:33 | 19.06.16 г. 3
Автор - снимка
Създател

Русия и САЩ стигнаха до общо мнение, че е необходимо да подобрят взаимната координация с цел предотвратяване на инциденти при военни операции в Сирия. Това съобщи днес министерството на отбраната в Москва, цитирано от Ройтерс.

„Отбранителните ведомства на Русия и на САЩ обсъдиха на видеоконференция в събота теми, засягащи предотвратяването на инциденти и гарантирането на сигурност при полети на авиацията в Сирия. Дискусията протече конструктивно. И двете страни имаха нагласа за подобряване на координацията в борбата с терористите в близкоизточната страна“, заяви днес говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

По думите му инициатор на разговорите са били военните от САЩ. 

В разговора американската страна е съобщила, че Въздушнокосмическите сили на Русия са нанесли удар по отряди на сирийската опозиция на 16 юни 2016 г. в Южна Сирия, въпреки молбите на САЩ.

Представители на руското министерство са обяснили, че бомбардираният обект се е намирал на повече от 300 км извън териториите, заявени от американската страна като райони, в които действа опозицията.

Руските ВКС са действали според Игор Конашенков в рамките на договорените процедури и предварително са предупредили членките на коалицията начело със САЩ кои наземни цели са избрани, предаде БТА.

Според Конашенков руското военно ведомство от няколко месеца предлага на американците "да се разработи единна карта с актуална информация за разположението на силите, действащи в Сирия", но "засега няма съществен напредък по въпроса".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:42 | 09.09.22 г.
fallback