fallback

Британските власти обсъждали безвизов режим за 1,5 млн. турци?

Твърдението на британския седмичник "Сънди таймс е отречено от правителството

15:45 | 12.06.16 г. 1

Британски дипломати тайно са обсъждали възможността за безвизов режим за 1,5 милиона турци в страната, твърди британският седмичник "Сънди таймс", цитиран от ТАСС.

Изданието се позовава на пет документа на Форин офис, до които е получило достъп. В дипломатическата преписка се предлагало ЕС да държи в тайна всички споразумения, свързани с отмяната на визовия режим с Турция, докато не мине референдумът за членството на Великобритания в съюза. 

В цитираните документи дипломати съобщават на правителството, че предложената от ЕС сделка с Турция за безвизов режим в Шенгенското пространство за свободно движение може да доведе до това Великобритания да обсъди подобна привилегия за собствениците на "специални паспорти" от Турция - членове на правителството, държавни служители, учители и техните семейства - които са общо около 1,5 милиона и до въвеждането на изменения в британското законодателство през 2009 г. са имали право да влизат в страната без визи.

Според заместник-посланика на Великобритания в Анкара Джанет Дъглас възстановяването на правата на собствениците на специални паспорти за безвизови пътувания във Великобритания ще бъде риск, но същевременно и важен символичен жест към Турция.

Британските министри на вътрешните и на външните работи Тереза Мей и Филип Хамънд, отрекоха твърденията на "Сънди таймс". "Това е напълно невярно", подчертаха те в съвместно комюнике, цитирано от Франс прес. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:31 | 09.09.22 г.
fallback