fallback

Нетните чуждестранни активи на Саудитска Арабия са на 4-годишно дъно

Спадът на цените на петрола доведе до продажбата на облигации от страна на правителството и увеличаване на валутните резерви

21:28 | 30.05.16 г. 1

Нетните чуждестранни активи на Саудитска Арабия спадат с 1,1% до 572 млрд. долара, достигайки най-ниското си ниво през последните четири години, предава Bloomberg TV Bulgaria.

Спадът на цените на петрола доведе до продажбата на облигации от страна на правителството и увеличаване на валутните резерви. Нетните чуждестранни активи са спаднали с 115 млрд. долара през миналата година, когато кралството отчете бюджетен дефицит от близо 100 млрд. долара, припомня Bloomberg. Фискалната криза постави лидерите на Саудитска Арабия под натиск от нуждата за предприемане на политически мерки. Правителството обмисля въвеждането на нови данъци и провеждането на първично публично предлагане на държавния гигант Saudi Arabian Oil Co. Тегленето в брой в Саудитска Арабия спада с 3% през март в сравнение със същия период на миналата година – знак, че икономическото забавяне, повлияно от по-ниските цени на петрола и съкращаването на държавните разходи, се отразява и върху потребителите. Паричното предлагане се свива с 1,5% през април на годишна база.

Още подобни новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:42 | 27.08.22 г.
fallback