fallback

Бинали Йълдъръм ще е следващият премиер на Турция

Номинацията му е единствена и ще бъде гласувана на извънредния конгрес на управляващата партия на 22 май

16:04 | 19.05.16 г. 3

Следващият премиер на Турция ще бъде досегашният министър на транспорта Бинали Йълдъръм, съобщава БНР. Той ще оглави и управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Йълдъръм ще смени на двата поста Ахмет Давутоглу, който по-рано този месец обяви оттеглянето си след разногласия с президента Реджеп Тайип Ердоган.

Бинали Йълдъръм е единственият номиниран за поста, който ще бъде избран на извънредния конгрес на Партията на справедливостта и развитието на 22 май в Анкара.

Кандидатурата беше обявена на специална церемония от говорителя на Партията на справедливостта и развитието Йомер Челик. Според турския закон лидерът на управляващата Партия на справедливостта и развитието става и премиер на страната, така че Бинали Йълдъръм ще бъде новият премиер на Турция.

Според близки до политическата сила източници кандидатурата на Бинали Йълдъръм е била утвърдена измежду общо петима кандидати. Той е специално предпочетен от президента Реджеп Тайип Ердоган, който имаше разногласия с Давутоглу. Подчертава се, че Бинали Йълдъръм ще работи в пълна хармония с Ердоган.

Бинали Йълдъръм е от най-старите и много опитни кадри на Партията на справедливостта и развитието, който има голям дял в реализирането на мегатранспортните проекти на Турция. Твърди се, че се ползва с изключителното доверие на Ердоган, което е и главната причина за издигането му на този пост. Това означава и че той ще следва стриктно начертанията на президента.

В първото си изявление след издигането му за кандидат за лидер на Партията на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм благодари на Ердоган, когото нарече основател и единствен почетен лидер на партията. Той обеща, че ще работи активно за единството на партията, за благото на страната и на народа.

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган ратифицира подписаното с Европейския съюз споразумение за реадмисия, което е необходимо за отмяна на визите за турски граждани за страните от Шенгенската зона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:27 | 12.09.22 г.
fallback