fallback

Рекордните 40 млн. души са прокудените от дома си заради война през 2015 г.

През миналата година е имало 8,6 млн. нови вътрешни бежанци в резултат на въоръжени конфликти

09:35 | 11.05.16 г. 1

Рекордните 40 милиона души по света са наброявали прокудените от дома си от война през 2015 г., повече от половината - Сирия, Йемен и Ирак, сочи публикуван днес доклад, цитиран от Франс прес и БТА.

През 2015 г. е имало 8,6 милиона нови вътрешни бежанци в резултат на въоръжени конфликти, от които 4,8 милиона в Близкия изток и Северна Африка, така че общият брой на вътрешните мигранти в световен мащаб е достигнал 40,8 милиона, посочва Центърът за наблюдение на вътрешното разселване (IDMC).

"Това е най-големият брой, регистриран някога. Той е двойно по-голям от броя на бежанците в света", отбеляза със съжаление Ян Егеланд, генерален секретар на Норвежкия съвет за бежанците, част от който е центърът за наблюдение.

"Тази тенденция се ускори след избухването на Арабската пролет в края на 2010 г. и появата на групировката "Ислямска държава", се казва в годишния доклад. Броят на вътрешните бежанци бележи рекорд за четвърта поредна година.

След Сирия, Йемен и Ирак, които представляват над половината от вътрешните мигранти, се нареждат Афганистан, Централноафриканската република (ЦАР), Колумбия, Демократична република Конго, Нигерия, Южен Судан и Украйна.

Докладът посочва, че през 2015 г. 19,2 милиона души са били принудени да напуснат дома си в резултат на природни бедствия, като Индия, Китай и Непал се нареждат в челото.

Взети заедно, конфликтите и бедствията са станали причина за появата миналата година на 27,8 милиона нови вътрешни бежанци.

Този брой се равнява на сумата от населението на Ню Йорк, Лондон, Париж и Кайро. Другояче казано, през 2015 г. около 66 хил. души на ден са били принудени да напуснат дома си, подчерта Егеланд.

Често положението е отчайващо трайно. Пет страни - ЦАР, Колумбия, Ирак, Южен Судан и Судан не са излизали от "Топ 10" от 2003 г. насам.

За първа година докладът отчита броя на прокудените от дома си в резултат на организираната престъпност и насилието от страна на банди. През декември 2015 г. един милион души са били в тази група в Салвадор, Гватемала, Хондурас и Мексико, изтъква центърът за наблюдение.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:35 | 10.09.22 г.
fallback