fallback

Световната икономика още дълго ще е в рецесия, прогнозира руски икономист

Не се наблюдават фактори за икономически ръст, смята основателят на център "Неоикономика"

21:51 | 10.05.16 г. 2

Все още не можем да говорим за икономическо възстановяване след голямата рецесия. Това каза руският икономист Олег Григориев, основател на научноизследователски център за „Неокономика“ пред Bloomberg TV Bulgaria. Според него се наблюдава забавяне на икономиката.

"През последните осем години, след острата фаза на кризата, това е депресия. Тя протича с временни подобрения и влошавания", каза Григориев и допълни, че тази депресия ще продължи още достатъчно дълго време. Фактори за икономически растеж не се наблюдават в настоящия момент.

По думите на икономиста основният и най-мащабен риск, който се появи е свързан с облигационния пазар - пазарът на корпоративни заеми.

"Имаше много пари, които бяха евтини. Компаниите активно вземаха заеми и последва възстановяване на пазара. Но сега, когато Фед мисли за повишаване на основната лихва до едно стандартно равнище от 4%, това ще създаде голяма заплаха за разрушаване на балона, който се е образувал", категоричен беше Григориев.

Той поясни още, че много компании няма да могат да се справят с обслужването на своите дългове. Този фактор се отчита от Фед и за това графикът за повишаване на основната лихва не се спазва и няма да се спазва и в бъдеще.

Григориев каза още, че "това, което се предприема в световната икономика е реализация на кейнсианските рецепти в нови условия, но резултатите показват, че те не дават възможност икономиката да се откъсне от дъното".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
fallback