fallback

Най-големите американски корпорации скрили 1,4 трлн. долара в офшорки

Apple оглавява списъка със 181 млрд. долара в данъчно убежище

12:11 | 14.04.16 г. 9

Големите американски корпорации като Apple, Walmart и General Electric са укрили 1,4 трлн. долара в данъчни убежища, сочат данни на благотворителната компания Oxfam, цитирани от британския в. Guardian.

Сумата, която е по-голяма от икономиката на Русия, Южна Корея и Испания, е концентрирана в „непрозрачна и тайна мрежа“ от над 1 600 офшорни предприятия, посочва компанията.

Анализът на 50-те най-големи американски компании се публикува на фона на скандалите, които се завихриха след публикуването на т. нар. Панамски документи, отбелязва изданието. Организацията посочва в документа, че това е поредната илюстрация на мащабните, системни злоупотреби с глобалната данъчна система.

Технологичният гигант Apple – втората най-голяма компания в света, оглавява таблицата на Oxfam със 181 млрд. долара, които се държат от три офшорни дъщерни дружества.

Microsoft е трети в списъка със 108 млрд. долара, а в топ 10 попадат и Pfizer, компанията майка на Google – Alphabet, както и Exxon Mobil, най-голямата петролна компания в света, която не е собственост на държава производител на "черно злато".

Oxfam сравнява 1,4-те трлн. долара в офшорки с 1 трлн. долара платени данъци от същите 50 компании за периода 2008-2014 г.

В доклада се посочва, че 50-те най-големи фирми, обхванати от проучването, са получили и 11,2 трлн. долара под формата на федерални кредити, спасително финансиране и гаранции по заеми за същия период.

Данъчните убежища позволяват на американския бизнес да намали ефективната данъчна ставка от средно 35% до около 26,5% за периода 2008-2014 г. В доклада се посочва, че корпорациите харчат милиони за лобисти, които да извоюват по-голяма държавна подкрепа за корпорациите за сметка на данъкоплатците. За същия период разходите на 50-те корпорации за лобисти достигат 2,6 млрд. долара.

„За всеки 1 долар, похарчен за лобисти, тези 50 компании получават по 130 долара данъчни отстъпки и повече от 4 хил. долара под формата на федерални заеми, гаранции за кредити и спасителни пакети“, пише в документа.

Авторите на доклада призовават правителствата по света да се обединят и да прекратят данъчните убежища.

Според изчисленията на Oxfam данъчното избягване ощетява американската икономика със 111 млрд. долара годишно. Организацията посочва, че практиката разширява и глобалното неравенство, тъй като е изтеглила 100 млрд. долара от най-бедните страни.

Темата за Panama Papers можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:24 | 13.09.22 г.
fallback