fallback

Търсенето на кредити от Световната банка нараства драматично

Според кредитора подобни нива не са виждани от финансовата криза насам

13:43 | 12.04.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Търсенето на кредити от страна на Световната банка се е повишило до  „невиждани извън финансовата криза“ нива, сочи последното проучване на глобалния кредитор сред развиващите се страни, съобщава CNBC.

„Тъй като развиващите се страни продължават да срещат силни икономически насрещни ветрове, търсенето на кредити от Световната банка е нараснало до нива, невиждани извън финансовата криза“, казва банката в изявление от понеделник.

В него се твърди, че кредитирането е на път да достигне до общо над 150 млрд. долара между пълната фискална 2013 г. и текущата фискална година. Нещо повече, банката казва, че търсенето на кредити от страни със средни доходи ще се повиши още повече заради новите икономически предизвикателства на фона на глобалното забавяне.

За последната цяла фискална година на Световната банка – 2015 г., кредитирането от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР, част от групата на Световната банка) е „било най-високото с изключение по време на финансовата криза и в размер на 23,5 млрд. долара“, се казва в изявление на банката.

Тя добавя, че очаква цялата фискална 2016 г. „лесно да засенчи този рекорд, като кредитирането вероятно ще нарасне до рекордните 25 млрд. долара“.

Световната банка има две конкретни цели. Едната е да спре крайната бедност, а другата – да насърчава споделения просперитет. Освен това тя консултира страните при прилагането на реформи, целящи създаването на растеж.

Като цяло тя е позната като източник на финансова подкрепа за развиващите се страни по света, но нарастващото търсене на пари показва, че тези страни страдат от ефектите на по-широкото глобално забавяне, казва президентът на банката.

„Намираме се в глобална икономика, където се очаква растежът да остане слаб, затова е критично важно Световната банка да изиграе традиционната си роля на подкрепяща развиващите се страни в ускоряването на растежа“, казва президентът Джим Юн Ким в изявлението.

„Имаме историческа възможност да спрем крайната бедност в света до 2030 г., но единственият начин да постигнем тази цел е ако развиващите се страни – от тези със средни доходи до тези с ниски, се върнат обратно по пътя към по-бърз растеж, който помага на най-бедните и уязвимите“.

Прогнозите на Световната банка за глобалния икономически растеж са за 2,9% през 2016 г., повишавайки се по-бавно в сравнение с предишните оценки. Ръстът е бил 2,4% през 2015 г. Кредиторът обаче отбелязва, че „условията като цяло са се влошили още от началото на годината“.

За да сложи растежа на търсенето в контекст, през 2006 г. МБВР е отпуснала кредити за 14 млрд. долара. След това търсенето от страни със средни доходи е нараснало до 44 млрд. долара през 2010 г. – пиковата година при кредитирането през финансовата криза. Вместо да спадне след кризата обаче, кредитирането продължава да нараства.

Когато мениджмънтът на Световната банка преглежда финансовия капацитет на МБВР за цялата фискалната 2010 г., прогнозите са, че до пълната 2013 г. „следкризисното кредитиране ще се понижи до нивата от преди кризата от 15 млрд. долара, което е средното ниво в реално изражение за десетилетието преди кризата“, казва банката. Очаква се сегашните нива на кредитиране да надминат тези прогнози с поне 10 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:53 | 12.09.22 г.
fallback