fallback

Индустриалното производство в Бразилия с най-голям спад от над 3 години

Най-голямата икономика на Латинска Америка потъва във втората си поредна година на рецесия

18:20 | 01.04.16 г.

Индустриалното производство в Бразилия през февруари отчита най-големия си спад от над 3 години, след като най-голямата икономика на Латинска Америка потъва във втората си поредна година на рецесия, коментира Bloomberg.

Производството е спаднало с 2,5% през февруари след ръст от 0,4% през предишния месец, заяви националната статистическа служба в петък. Това съответства на прогнозите на 32 икономисти, анкетирани от Bloomberg. На годишна база индустриалното производство отчита спад от 9,8% и отбелязва две пълни години без годишен растеж.

Политическата криза и най-високите лихвени проценти от близо десетилетие намаляват интереса към инвестиции в най-голямата икономика на Латинска Америка. Правителството мобилизира ресурсите на държавните банки в опит да облекчи влиянието на рецесията върху бразилците. Макар че това не е генерирало много допълнително кредитиране, бизнес доверието продължава да расте спрямо рекордното дъно от миналия октомври, а производството на капиталови стоки отчита втори пореден ръст за пръв път от над година.

„Твърде рано е да кажем дали виждаме промяна в тенденциите на производството на капиталови стоки, тъй като няма нищо, което в момента да подкрепя инвестициите в Бразилия“, казва Лусиано Ростаньо, главен стратег на Banco Mizuho do Brasil, от Сао Пауло. „Потреблението се забавя, пазарът на труда рязко се влошава, има висока инфлация, политически сътресения, затова все още има много несигурности и няма причина инвестициите да се завърнат“.

Производството на капиталови стоки, показател за инвестициите, е нараснало с 0,3% след ревизиран ръст от 2,1% през предишния месец и е единственият компонент с растеж през февруари, посочва статистическата служба. Производството на трайни потребителски стоки се е понижило с 5,3% след спад от 3,3% през предишния месец.

В края на януари финансовият министър Нелсън Барбоса обяви допълнително кредитиране за 83 млрд. реала (23 млрд. долара) от държавните банки за стимулиране на инвестициите. От тази сума само 2,7% са били отпуснати, което може би сигнализира липса на търсене, съобщи местният вестник Estado de S. Paulo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:11 | 05.09.22 г.
fallback