fallback

Пазарите в Дубай продължават губещата серия

Борсите в страните в Близкия изток записват предимно спадове

12:27 | 27.03.16 г.

Пазарите в Дубай продължават най-дългата губеща серия от над два месеца, след като цената на петрола стои около 40 долара за барел, съобщи Bloomberg. Акциите в шестте държави от Съвета за сътрудничество в персийския залив също поевтиняват.

Индексът DFM General Index губи над 1% от стойността си, а най-много натежава Emaar Properties PJSC с 2,32% понижение в цената на акциите. Shuaa Capital PSC първоначално се противопостави на тенденцията и записа ръст от 2,4 на сто, след което обаче се върна на червена територия със спад от близо 1%.

Трейдърите сключиха сделки с 21 милиона акции, около 15 пъти повече от средното дневно ниво през последните шест месеца.

„Има опасения от известно техническо изтощение предвид възхода на борсите през последните няколко седмици“, казва Акбер Хан, старши директор по управление на активи в Al Rayan Investment в Доха. „Ниските цени на петрола също не помагат“, допълва Хан, който управлява около 850 милиона долара.

Пазарите в Дубай ограничават печалбите, след скорошния 39-процентов скок от значителните спадове през януари. Страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив, където се добива около 30% от петрола в света, зависят от приходите от енергия, за да финансират разходите си. В петък европейският бенкмарков сорт Брент записа първия си седмичен спад от пет седмици насам, припомня Bloomberg.

Индексът ADX General Index в Абу Даби губи близо 1% от стойността си, а основните измеерители в Катар и Кувейт се понижават съответно с 0,4% и 0,5%.

При борсовите индекси в Бахрейн и Оман спадовете са съответно 0,4% и 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:24 | 08.09.22 г.
fallback