fallback

Иран играе твърдо с европейските купувачи дори след вдигането на санкциите

Откакто през януари ограниченията бяха вдигнати, Иран е продал едва четири танкера петрол – или 4 млн. барела, на Европа

20:38 | 09.03.16 г. 16

Иран е успял да продаде скромен обем петрол на Европа след вдигането на санкциите преди седем седмици. Няколко бивши купувачи все още стоят настрана, позовавайки се на правни усложнения и нежеланието на Техеран да подобри условията по договорите си, за да си спечели обратно клиенти, съобщава Ройтерс.

Техеран не можеше да продава суров петрол на европейски компании от 2012 г. насам, когато Европейският съюз (ЕС) наложи санкции заради ядрената програма, лишавайки страната от пазар, който формираше една трета от износа ѝ, и оставяйки я да разчита изцяло на азиатски купувачи.

Откакто през януари ограниченията бяха вдигнати Иран е продал четири танкера – или 4 млн. барела, на Европа, включително на френската Total, на испанската Cepsa и на руската Litasco, твърдят ирански представители.

Това се равнява на продажбите за само 5 дни от нивата преди 2012 г., когато европейските купувачи поръчваха по 800 000 барела на ден от страната.

Много бивши големи купувачи – включително англохоланската Shell, италианската Eni, гръцката Hellenic Petroleum и търговските къщи Vitol, Glencore и Trafigura, все още не са възстановили доставките си.

Липса на доларов клиринг, на установен механизъм за продажби, които не са в долари, и нежеланието на банките да предоставят акредитиви, за да улеснят търговията, са част от пречките след вдигането на санкциите.

Някои бивши големи купувачи обаче се позовават и на желанието на Техеран да облекчи условията за продажба отпреди 4 години и да предложи гъвкавост при ценообразуването, въпреки че светът е пренаситен с петрол, а делът на Иран на европейския пазар бе сграбчен от Саудитска Арабия, Русия и Ирак.

Иран не е гъвкав в условията си. Те все още налагат много старомодни клаузи, които ти казват къде можеш или не да вземеш петрола“, казва високопоставен представител в търговията с петрол, поискал анонимност заради чувствителността на въпроса. Преди десетилетие това беше приемливо, но светът вече не харесва това“.

Иран, подобно на най-големия износител в ОПЕК - Саудитска Арабия, по принцип налага подобни клаузи, които забраняват препродаването на петрола му, за да запази контрол над това кой получава доставките му. Освен това страната определя официални цени на продажба за суровия си петрол всеки месец.

Говорител на държавната National Iranian Oil Company (NIOC) засега не може да бъде открит за коментар, казва Ройтерс.

Директорът на отдела ѝ за износ Мохсен Гамсари обаче заяви за информационната агенция миналата седмица, че европейските купувачи са по-предпазливи по отношение на незабавното увеличение на търговията заради трудностите с банките и застраховането на корабите. Той обаче допълни, че очаква продажбите да нараснат от този месец.

Гамсари изключи въвеждането на отстъпки към месечните официални цени за продажба, но каза, че може да обмисли подобряването на ценообразуващия механизъм по някои товари, за да привлече европейски купувачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
fallback