fallback

Графика на деня: Колко големи са всъщност глобалните фондови борси?

Могъщата NYSE е с пазарна капитализация от 18,5 трлн. долара, или около 27% от капитализацията на всички световни борси

08:45 | 19.02.16 г. 5
Автор - снимка
Редактор

В света има 60 основни фондови борси, а разликите в размера им е доста изненадващa, пише VisualCapitalist.

В горния край на спектъра се намира могъщата New York Stock Exchange (NYSE) с пазарна капитализация от 18,5 трлн. долара, или около 27% от целия пазар на глобалните акции.

А в долния край? Фондовите борси на малките острови в Малта, Кипър и Бермуда имат пазарна капитализация, варираща от 1 до 4 млрд. долара. Дори събрани заедно тези три пазара представляват само 0,01% от общата пазарна капитализация. 

За сравнение - пазарната капитализация на Българската фондова борса (БФБ) възлиза на 8,5 млрд. лева (4,81 млрд. долара) към декември.

Клубът на трилионите

Има 16 борси, които са част от Клуба на трилионите с пазарна капитализация от над 1 трлн. долара. Тази елитна група, включваща познати имена като NYSE, Nasdaq, LSE, Deutsche Borse, TMX Group и Japan Exchange Group, оформя 87% от общата стойност на акциите в цял свят.

Всички заедно 44-те имена извън тази група общо имат само 9 трлн. долара, или 13% от общата пазарна капитализация.

Господството на севера

От географска гледна точка Северното полукълбо доминира. Северна Америка и Европа притежават съответно 40,6% и 19,5% от световните пазари, а по-голямата част от 33,3-те процента от азиатски борси лежат на север от Екватора на места като Шънджън, Хонконг, Токио и Шанхай.

Изтъкнати борси на юг от Екватора включват Australian Securities Exchange, Indonesia Stock Exchange, Johannesburg Stock Exchange и Brazilian BM&F Bovespa.

VisualCapitalist създава графиката на базата на информация от месечен доклад за ноември 2015 г. на World Federation of Exchanges. Трябва да се спомене, че London Stock Exchange (и дъщерното ѝ крило в Италия) обяви, че напуска WFE през 2013 г. Затова данните за борсата в Лондон и за Borsa Italia идват от месечните им доклади, публикувани в сайтове им, като резултатите са конвертирани от местна валута в щатски долари.

Още подобни графики можете да разгледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
fallback