fallback

Преговорите за Сирия са пред провал

Опозицията няма да участва, докато не бъдат изпълнени исканията й

22:01 | 28.01.16 г. 2

Сирийската опозиция заяви, че няма да присъства на мирните преговори в Женева, които започват от утре. Това може и да провали първия опит за диалог и прекратяване на петгодишната война в близкоизточната страна, съобщава Ройтерс.

На заседание в столицата на Саудитска Арабия Рияд един от опозиционните съвети коментира, че делегацията със сигурност няма да бъде в Женева в петък, тъй като не е получила убедителни отговори на исканията си за отстъпки на добра воля, включително прекратяване на въздушните удари и блокадите.

Правителството на Сирия се опитва да си върне територии под контрола на бунтовниците от опозиционните групи с военна помощ от страна на Иран и Русия. От Дамаск обаче декларираха готовност да участват в преговорите, които пратеникът на ООН Стефан де Мистура планира да проведе в индиректен формат. Друг представител на опозицията коментира обаче, че делегацията може да се появи, ако исканията им се изпълнят за ден или два. Шансовете за това обаче са пренебрежимо малки.

Този развой на събитията е тежък удар за де Мистура, от чийто офис излезе видео съобщение към сирийския народ, в което се казва, че преговорите се очаква да се състоят в следващите няколко дни. Говорител от кабинета му потвърди, че разговорите ще започнат в петък, както е планирано.

Преговорите трябваше да стартират още в началото на тази седмица, но ООН реши да осигури повече време за решаването на някои проблеми, включително споровете за това кои опозиционни групировки да бъдат поканени за участие.

Де Мастура коментира днес, че преговорите в Женева са възможност, която не бива да се пропуска, за да се сложи край на опустошителната война в Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:59 | 19.08.22 г.
fallback