fallback

Другата застрашителна оръжейна програма на Иран

САЩ скоро трябва да вдигнат санкциите над Иран съгласно ядрената сделка. Дали обаче не трябва да бъдат наложени нови?

16:50 | 16.01.16 г. 11

САЩ трябва да вдигнат санкциите над Иран. Или пък не – трябва да наложи нови? Краткият отговор на тази дилема е, че администрацията на Обама трябва да направи и двете, коментира The Wall Street Journal.

Санкциите, наложени, за да накарат Иран да се съгласи на преговори за спиране на ядрената му програма, трябва да бъдат вдигнати, когато ядреното споразумение влезе в сила, както е обещано. Това може да се случи още през следващата седмица. Администрацията на Обама внимателно планира отделен пакет от нови санкции в отговор на двата скорошни теста на балистични ракети на Иран, които нарушават резолюции на ООН.

Критици на Иран и ядрената сделка казват, че балистичните тестове са доказателство за провала на споразумението. Прекратяването на производството на балистични ракети от Иран обаче не е във фокуса на споразумението. По-голямата заплаха досега винаги е била ядрената програма на Иран, която все повече се доближаваше до създаването на бомба, докато споразумението не спря процеса.

Това не означава, че балистичните тестове през октомври и ноември не трябва да бъдат взети под внимание. Иран напредва с обсега и насочването на балистичните си ракети и обещава да ускори производството. Най-обезпокоително е сътрудничеството със Северна Корея, която има ядрени оръжия и осигурява Иран с много от собствените си оръжия и му доставя ключови компоненти. Последният доклад на Congressional Research Service определя тяхното сътрудничество като "съществено и значимо". Иран от дълго време отхвърля опитите на Съвета за сигурност на ООН да спре балистичната програма, заявявайки, че тя е жизненоважна за защитата на страната.

Президентът Хасан Рухани се придвижва бързо към прилагане на ядрената сделка. Предвид изключително важните избори през февруари, той отчаяно се стреми към икономическия тласък, очакван след вдигането на санкциите. Съгласно споразумението Иран вече достави натрупания си обогатен уран на Русия. Щом Иран изпълни условията на сделката, като разглобяване на над 13 000 центрофуги, големите сили се съгласиха да му дадат достъп до замразени активи от петролни продажби за 100 млрд. долара и да му позволи отново да прави бизнес със света.

Републиканците от Камарата на представителите, които се противопоставят на ядрената сделка, полагат нови усилия да я спрат, натискайки за приемането на закон, който да ограничи възможността на администрацията да вдигне санкциите над иранските банки. Това обаче би означавало, че САЩ няма да може да изпълни ангажиментите си, а президентът Обама ще наложи вето.

През октомври върховният лидер Аятолах Али Хаменей заяви, че Иран трябва да се оттегли от ядрената сделка, ако бъдат наложени някакви нови санкции. Администрацията обаче ясно показа, че дори след като бъдат вдигнати най-тежките санкции, тя ще изпълнява тези, които възпират Иран от балистични и терористични действия и такива срещу правата на човека. Ядрената сделка вдига санкциите на ООН по балистичните ракети за осем години, но американските санкции върху компании, които продават оръжия на Иран ще останат.

Администрацията заяви пред Конгреса, че предстоят санкции свързани с балистичните ракети, след което задържа хода, вбесявайки много от законодателите. Макар че обяснение за забавянето липсва, моментът е деликатен. А може би има смисъл в изчакването, тъй като Иран е на ръба да приложи ядрената сделка. Освен това ирански представител заяви за Ройтерс миналата седмица, че в момента се водят преговори за евентуалното освобождаване на журналиста на Washington Post Джейсън Резаян и други американци, затворени от Иран. Друго усложнение е и скорошното влошаване на конфликта между Иран с предимно шиитско мнозинство и водената от сунити Саудитска Арабия.

Трябва да бъдат предприети нови санкции по балистичните ракети на Иран. Хората и агенциите, носещи най-голяма отговорност за програмата на Иран, бяха ударени от санкциите преди години. Новите мерки ще добавят 11 нови физически и юридически лица към дългия списък. Това не трябва да ограничава толкова много Иран, че той да се отдалечи от икономическото облекчение, което би спечелил от ядрената сделка. А е и важен и необходим начин да се запази натиска върху Иран, за да спре неприемливите си действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
fallback