fallback

Твърдолинеен социалист става министър на икономиката на Венецуела

Президентът Николас Мадуро извърши мащабни рокади в правителството

13:01 | 07.01.16 г. 5

В рамките на мащабна рокада в правителството на Венецуела президентът Николас Мадуро назначи твърдолинеен социалист за нов икономически министър, съобщи Ройтерс. Поста, който съвместява и този на вицепрезидента, заема 39-годишният Луис Салас, професор от Боливарския университет. Той застава начело на ведомството във време на тежка рецесия и евтин петрол, които оказаха изключително негативни влияния на икономиката на южноамериканската държава.

Недоволството на населението доведе и до по-ограничен контрол от страна на управляващите социалисти над парламента.

Луис Салас се обявява за противник на капитализма и неколкократно изразяваше подкрепа на твърдението на Мадуро, че в страната се води икономическа война от „крайнодесни противници“ и заможни бизнесмени срещу правителството. 

Рокадата по всяка вероятност ще бъде посрещната от вълна от критика и твърдения, че Венецуела спешно се нуждае от облекчаване на държавния контрол, за да се съживи икономиката, страдаща от висока инфлация и недостиг на редица основни продукти.

„Изправени сме пред нова спешна икономическа ситуация и в идните дни ще представя спасителен план“, каза Мадуро.

Вече бившето министерство на икономиката, финансите и банките се разделя на две и министър на финансите и банките става друг университетски преподавател – Родолфо Медина, който досега оглавяваше службата за изготвяне на държавния бюджет.

Хесус Фария, бивш депутат и лидер на Комунистическата партия, вече е министърът, отговарящ за чуждестранните инвестиции, посочва Bloomberg TV Bulgaria.

Освен това Николас Мадуро назначи дългогодишен съюзник на социалистите Аристобуло Истурис за губернатор на щата Ансоатеги, където се намират най-големите залежи на петрол на страната.

"Този кабинет е пълна каша", казва базираният в Каракас политически анализатор Димитрис Пантулас пред The Wall Street Journal. "Те имат министър на икономиката, който не вярва в частния сектор, а от друга страна казват, че искат чуждестранни инвестиции. Това е противоречива политика без каквато и посока", допълва той.

Икономистите отдават трицифрената инфлация и хроничния недостиг на хранителни стоки от повече от едно десетилетие на популистките политики, които се водеха първо под ръководството на покойния Уго Чавес и продължиха при наследника му Мадуро. Експертите прогнозират близо 10% спад на икономиката на страната през 2016 г., ако цените на петрола останат на настоящите рекордно ниски нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:16 | 12.09.22 г.
fallback