fallback

Саудитска Арабия и Турция създават Съвет за стратегическо сътрудничество

Турският президент Реджеп Ердоган за трети път в рамките на година посещава Саудитска Арабия

22:41 | 29.12.15 г. 10
Автор - снимка
Създател

Саудитска Арабия и Турция се споразумяха да създадат Съвет за стратегическо сътрудничество между двете страни, съобщават Ройтерс и bTV. Това беше решено на среща между лидерите на двете страни.

Съветът ще съдейства за качествен скок на саудитско-турските отношения, посочи саудитският външен министър. По думите му двете страни са се договорили за създаване на този съвет, за да засилят военното, икономическо и инвестиционно сътрудничество.

Съветът ще се занимава със сътрудничество в областта на сигурността, военното дело, икономиката, търговията, енергетиката и инвестициите между двете страни.

Часове преди да пристигне в Саудитска Арабия, турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини сирийския президент  Башар Асад в "безмилостно" избиване на стотици хиляди хора и критикува Русия за това, че го подкрепя, предаде БТА, като се позова на информация на АП.

Ердоган заяви още, че неговото правителство и Саудитска Арабия работят "в солидарност и консултации" за намиране на политическо решение за Сирия, като и двете страни се обявяват за споразумение, което да доведе до отстраняване на Асад от власт.

В коментар, насочен явно към руската военна намеса в Сирия, Ердоган заяви: "Няма да стигнете доникъде, като подкрепяте един режим, който безмилостно е избил 400 000 невинни хора с конвенционални и химически оръжия".

Сегашното посещение е третата визита на Ердоган в Саудитска Арабия за тази година. Той пътува до Рияд през януари, за да присъства на погребението на крал Абдула и след това през март за двустранни разговори с крал Салман. Двамата лидери се срещнаха също на форума на Г-20 в Турция през ноември, припомня АП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:51 | 10.09.22 г.
fallback