fallback

Бразилия изтегли една трета от инвестиционния си фонд в подкрепа на хазната

Решението е направено „в контекста на икономическо свиване с остър спад на фискалните приходи"

22:09 | 23.12.15 г. 2

Бразилия се възползва от държавния си инвестиционен фонд на стойност 620 млн. долара във вторник заради трудностите, които правителството изпитва по отношение на оздравяването на публичните сметки, ударени от най-дълбоката икономическа рецесия от 25 години насам, съобщава Bloomberg.

Правителството е изтеглило 855 млн. реала (216 млн. долара) от фонда, или около една трета от активите му, като част от стратегия в подкрепа на държавната хазна, заяви министерството на финансите в сряда. Решението е направено „в контекста на икономическо свиване с остър спад на фискалните приходи и затруднения при намаляването на задължителните разходи“, се казва в изявление на министерството.

Ходът бе очакван, тъй като по-рано тази година фондът започна да се освобождава от дялове на държавната Banco do Brasil, която формира по-голямата част от собствеността му. Фондът привлече 134 млн. реала чрез продажбата на тези дялове през първата половина на юли.

Държавният фонд на Бразилия бе създаден през 2008 г., когато страната отчете първичен бюджетен излишък в следствие на бума на суровините. Правителството вече изтегли 12,4 млрд. реала от фонда през 2012 г., за да подобри фискалните си резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:53 | 11.09.22 г.
fallback