fallback

Близо 1 млн. мигранти са пристигнали в Европа по море за една година

Над 500 хил. от тях са сирийци, сочат данни на ООН

08:01 | 22.12.15 г. 4

Близо един милион нелегални мигранти, от които над 500 хиляди сирийци, са пристигнали в Европа по Средиземно море от началото на годината. Това заяви вчера върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш, цитиран от ТАСС и БТА.

На заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на хуманитарната ситуация в Сирия, Гутериш посочи, че Върховният комисариат на ООН за бежанците е провел анкета сред 1200 сирийски бежанци, резултатите от която са потвърдили, че Сирия изпитва огромно "изтичане на мозъци".

"86% от анкетираните имат средно образование. Почти половината от тях са учили в университети. Можете ли да си представите какви катастрофални последици ще има подобно масово изселване за перспективите за възстановяване на Сирия след конфликта", заяви Гутериш.

Върховният комисар предупреди, че бежанците от Сирия в Близкия изток тънат в нищета и са принудени да търсят път към Европа. По данни на ООН и Световната банка, девет от десет сирийци в Йордания и Ливан живеят под прага на бедността. В много случаи на тях не им се позволява да търсят работа, в резултат на което без издръжка се оказват цели семейства. Само половината от всички деца бежанци ходят на училище, отбеляза Гутериш.

Той призова за скорошно прекратяване на войната в Сирия и предупреди, че колкото по-дълго тя продължава, толкова по-тежки ще бъдат нейните последици.

Хората, които отхвърлят сирийските бежанци, са "най-добрите съюзници" на джихадистите от "Ислямска държава" и други екстремисти, заяви Гутериш, цитиран от Ройтерс.

Темата за бежанската вълна можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:04 | 13.09.22 г.
fallback