fallback

Кристин Лагард призова за данъци в подкрепа на ползването на по-"зелени" горива

Според директора на МВФ потребителите трябва да бъдат стимулирани да намалят енергийното си потребление

19:28 | 07.12.15 г. 8

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард в понеделник призова в глобалното споразумение за климата да бъдат включени и данъчни реформи, които по-силно да стимулират потребителите да намалят енергийното си потребление и търсят по-чисти горива, съобщава Ройтерс.

В материал за германския ежедневник Die Welt Лагард казва, че цената на емисиите на парниковите газове трябва да бъде във фокуса на усилията за борба с климатичните промени.

„Чрез по-справедлива цена на въглеводородните емисии ще бъдат насърчени енергийните икономии и ще се заздрави търсенето на по-чисти енергийни източници и „по-зелени“ инвестиции“, пише Лагард, добавяйки, че ценовите промени могат да бъдат постигнати чрез енергийни данъци.

Не се очаква новата климатична сделка, по която се водят преговори тази седмица в Париж, да включва нещо повече от неясни формулировки за ценообразуването на въглеводородните емисии след 10 години търговия с емисии на най-големия им пазар в света - системата за търговия с емисии в ЕС.

Според Лагард най-добрият начин да се процедира оттук нататък би било съществуващите данъци върху горивата да обхващат и въглища, природен газ и други петролни продукти. Тя допълва обаче, че данъците трябва да са „разумни“.

„Трябва постепенно да се въведат разумни данъци, така че бюджетите и домакинствата да могат да се адаптират, а новите технологии да получат инерция“, казва тя, допълвайки „Наскоро Париж стана свидетел на най-лошата страна на човечеството. Срещата по климата е възможност да се покаже неговата най-добра страна“.

Още за конференцията в Париж четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:17 | 08.09.22 г.
fallback