fallback

Великобритания нанесе удари срещу петролни кладенци на ИДИЛ в Сирия

Целите за поразяване са били избрани от мобилната щабквартира на Централното командване на САЩ

10:37 | 03.12.15 г. 3
Автор - снимка
Създател

Военновъздушните сили на Великобритания са нанесли удари по шест цели в Източна Сирия, свързани с петролната промишленост на групировката "Ислямска държава" (ИДИЛ), предаде DPA, цитирайки говорител на Министерството на отбраната в Лондон.

Атаките на британските Кралски военновъздушни сили са били насочени срещу мишени в петролно поле, контролирано на терористите. Целите за поразяване са били избрани от мобилната щабквартира на Централното командване на САЩ в Катар. Те са били определени въз основа на разузнавателни данни, получени от безпилотни и разузнавателни самолети и от агенти на службите. 

Атаките били извършени с бомби с лазерно насочване Paveway IV. Четири британски изтребител-бомбардировача Tornado са излетели от базата на британските военновъздушни сили в Акротири, Кипър, и са участвали в нанасянето на ударите по мишените в Сирия, посочва Ройтерс. По-рано днес министърът на отбраната Майкъл Фелън заяви, че целите „на успешната атака“ са нефтени платформи в Източна Сирия.

Едва няколко часа по-рано след 10-часов дебат британският парламент даде зелена светлина за нанасяне на удари по ислямистите. В подкрепа на това решение се обявиха 397 депутати при 223 против.

Великобритания вече участва във въздушни удари на водената от САЩ коалиция срещу ИДИЛ. След решението в Камарата британският премиер Дейвид Камерън заяви в Twitter, че Камарата на общините е взела добро решение, за да гарантира сигурността на Обединеното кралство. Междувременно американският президент Барак Обама приветства решението на британските депутати.

I believe the House has taken the right decision to keep the UK safe - military action in Syria as one part of a broader strategy.

— David Cameron (@David_Cameron) December 2, 2015

По време на гласуването противници на изпращането на британски самолети на мисии в Сирия скандираха пред парламента „Искаме мир!" и „Не бомбардирайте Сирия!". Някои от тях легнаха на улицата и блокираха трафика в района.

Всичко за войната в Сирия четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
fallback