fallback

Руските тайни служби: Бомба на борда е свалила Airbus-а над Синай

Междувременно и Русия започна нападения над Ракка

10:57 | 17.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Причината за катастрофата на руския самолет в Египет е взрив на самоделно устройство с мощност до 1 кг в тротилов еквивалент. Това заяви ръководителят на Федералната служба за сигурност на Руската Федерация Александър Бортников, цитиран от Interfax. По този начин вече и Москва официално определя падането на самолета като атентант. 

"Може да се каже, че става дума за терористичен акт", пояснява Бортников. 

Според него експертизата е доказала наличието на останки от взривно вещество сред отломките и сред багажите на пътниците. Самолетът е бил свален след взрив на поставено на борда устройство с часовников механизъм. Именно избухването на това устройство е довело до разрушаване на опашката на самолета. 

Припомняме, че при руският самолет с 224 души на борда - 217 туристи и 7-членен екипаж, изпълняващ чартърен полет от египетския курорт на Червено море Шарм ел Шейх за Санкт Петербург, се разби на Синай, след като е изчезнал от радарите малко след излитане. Всички намиращи се на борда пътници и членове на екипажа загинаха.  

Преди дни нови доказателства, цитирани от американски и европейски представители от сектора по сигурността, както и от британското правителство, показаха, че именно бомба на радикалната групировка „Ислямска държава“ най-вероятно е довела до катастрофата с руския самолет. Според реномирания The Times общ американски и британски анализ е стигнал до извода, че бомба на борда е причинила катастрофата. При анализа са ползвани сателити, за да се следи комуникацията между екстремистите на „Ислямска държава“ в Сирия и Египет. 

Междувременно руският президент Владимир Путин нареди всички пътнически полети от страната до Египет да бъдат спрени, докато бъдат изяснени причините за самолетната катастрофа над Синайския полуостров. Путин причисли катастрофата с пътническия самолет към най-кървавите престъпления и обеща „да се намерят и унищожат всички виновни за трагедията с руския самолет, където и да се намират те”.
Междувременно във вторник сутринта руският президент Владимир Путин е наредил атака с крилати ракети над Ракка, която се смята за "крепост" на ИДИЛ в Сирия. Според френския вестник Le Monde атаката е извършена от руските военни кораби в Средиземно море.   

По-рано днес стана ясно, че френската авиация извърши през изминалата нощ още едно въздушно нападение срещу Ракка, бастиона на групировката "Ислямска държава" в Сирия. Разрушени са били команден център и център за обучение на бойци на джихадистите, съобщи генералният щаб на френските въоръжени сили. Още в неделя вечер френските военновъздушни сили бомбардираха две цели на джихадистката милиция „Ислямска държава“ в Сирия. При атаките над „крепостта“ Ракка френски военни самолети са хвърлили 20 бомби. Поразен е бил тренировъчен лагер, който е служил на джихадистите за команден и контролен център, както и за склад за муниции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:29 | 13.09.22 г.
fallback