fallback

Сергей Лавров: Сирия да се готви за избори

Москва е готова да предостави въздушна подкрепа на Свободна сирийска армия, твърди руският външен министър

14:12 | 24.10.15 г. 8
Автор - снимка
Създател

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Кремъл иска Сирия да се подготви за парламентарни и президентски избори, а Москва е готова да предостави въздушна подкрепа на Свободна сирийска армия, предава Ройтерс.

Коментарът на Лавров представлява драматична промяна в позицията на Русия и е направен след срещата с представители на САЩ и други страни във Виена в петък. По време на нея е обсъдено политическото решение на кризата в Сирия.

"Външните играчи не могат да решат всичко вместо сирийците. Ние трябва да ги накараме да създадат план за страната си, в който интересите на всяка религиозна, етническа и политическа група да бъдат добре защитени", заяви Лавров пред руската държавна телевизия. "Разбира се, те трябва да се подготвят както за парламентарни, така и за президентски избори".

Лавров обясни, че има чувството, че други страни най-накрая започват да разбират по-добре ситуацията в Сирия, въпреки непрекъсната им реторика, насочена срещу президента Башар Асад. Тази промяна дава надежди на Москва, че политическият процес може да се придвижи напред в обозримо бъдеще.

Русия също така е готова да предостави въздушна подкрепа на Свободна сирийска армия, обясни Лавров. Руският външен министър твърди, че отказът на САЩ да координира кампанията си в Сирия с Москва е "голяма грешка". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
fallback