fallback

Русия с нова серия атаки в Сирия

Иран подкрепя руските военновъздушни удари, според Ройтерс ирански войници се присъединяват към руската армия в страната за сухопътна операция

18:08 | 01.10.15 г. 13

Русия предприе нова серия въздушни атаки в Сирия, съобщава ВВС, като се позовава на съобщение на руското министерство на отбраната. Атаките са осъществени от осем самолета СУ-24 и СУ-25.

Москва твърди, че обстрелва цели на „Ислямска държава“. Според Кремъл при днешната атака са били унищожени склад за боеприпаси и контролни центрове на радикалната организация, а през последните 24 часа са поразени 12 позиции на джихадистите.

Районите, в които днес е имало въздушни нападения обаче, се контролират от опозицията на сирийското правителство, която се противопоставя и на „Ислямска държава“.

Още вчера, когато Русия започна въздушната си операция в Сирия, се появи информация, че атаките всъщност са насочени срещу опозицията на президента Башар Асад, чието семейство е дългогодишен съюзник на Кремъл.

Руски самолети са атакували цели в северозападните райони на Сирия, включително в провинциите Хомс и Хама, които не са под контрола на „Ислямска държава“, както и стратегическият град Джиср ал Шигур и части от провинция Идлиб. Активисти на бунтовниците, които се противопоставят на Асад, съобщават и за атаки в Ганту в провинция Хомс. Така на практика Москва директно се противопоставя на Вашингтон, който подкрепя опозицията и дори осигурява подготовката на бунтовниците.

Сирийската армия може и да не е това, което беше, но с подкрепата на руските военни сили вероятно ще напредне отново срещу силите на опозицията, посочва ВВС.

В руската въздушна операция в Сирия участват повече от 50 самолета и хеликоптера. Според опозиционните групи са загинали повече от 30 цивилни, въпреки че президентът на Русия Владимир Путин отрече информацията.

Междувременно руската информационна агенция ТАСС съобщи, че Иран подкрепя военновъздушните удари по терористите в Сирия. Говорителят на иранското външно министерство Марзие Афхам коментира, че „има необходимост от борба срещу тероризма като обща заплаха за мира в региона и на цялата планета“.

„Ислямска република Иран разглежда военните действия на Русия срещу въоръжените терористични групи в Сирия като принос в борбата с тероризма и в разрешаването на кризата“, посочва още говорителят.

Според Ройтерс обаче ирански войници се присъединяват към руската армия в Сирия за сухопътна операция. Информационната агенция се позовава на източници от Ливан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:30 | 10.09.22 г.
fallback