fallback

Сирия иска САЩ и Турция да координират атаките срещу "Ислямска държава" с Дамаск

За нас в Сирия няма умерена и неумерена опозиция. Който е вдигнал оръжие срещу държавата, е терорист, коментира сирийският външен министър Уалид Муалем

19:19 | 05.08.15 г. 2

Сирия поиска Турция и САЩ да координират атаките срещу “Ислямска държава” на територията на страната с Дамаск.

Сирийският външен министър Уалид Муалем беше цитиран днес от държавната телевизия да казва, че Сирия подкрепя усилията за борба срещу "Ислямска държава", при положение че те са координирани с Дамаск, съобщава още Ройтерс.

"За нас в Сирия няма умерена и неумерена опозиция. Който е вдигнал оръжие срещу държавата, е терорист", бе цитиран да казва Муалем по време на посещение в Иран. Той допълни, че Дамаск е бил информиран за присъствието на обучавани от САЩ бунтовници.

"САЩ се свързаха с нас, преди да изпратят тази група, и ни казаха, че те се борят срещу ДАЕШ (един от акронимите на "Ислямска държава"), а не срещу сирийската армия изобщо", каза сирийският външен министър.

"Ние заявихме, че подкрепяме всяко усилие за борба срещу ДАЕШ в координация и консултация със сирийското правителство, в противен случай би било нарушаване на сирийския суверенитет", допълни той.

Запознати със ситуацията дипломати казват, че плановете да бъде отрязан достъпът на "Ислямска държава" до границата, през която преминават чуждестранни бойци и доставки, може "да преобърне играта" в борбата срещу бунтовниците.

Турция извърши няколко въздушни удара срещу “Ислямска държава” в Северна Сирия преди по-малко от две седмици, след като един турски войник бе убит при стрелба през границата. Анкара нанася едновременно с това и въздушни удари по лагери на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Северен Ирак и на територията на страната.

Критици обвиниха президента Реджеп Тайип Ердоган, че използва войната срещу “Ислямска държава” като прикритие, за да попречи на напредването на кюрдите, казвайки че ударите срещу ПКК са много по-силни от тези срещу ислямистите. Турски официални лица отричат тази теза, казвайки че офанзивата е съвместна операция на коалицията и ще започне сериозно тогава, когато Вашингтон и съюзниците са готови.

Турция официално одобри използването на военновъздушните й бази от САЩ и коалиционните сили в борбата срещу “Ислямска държава” в края на миналия месец. Двете страни работят върху планове за осигуряване на въздушно прикритие за обучаваните от САЩ сирийски бунтовници и заедно да изтласкат бойците на "Ислямска държава" от ивица в Северна Сирия, простираща се на около 80 километра по границата с Турция. Тя ще се превърне в буферна зона.

Още световни политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:06 | 02.09.22 г.
fallback