fallback

САЩ доставиха на Йемен жито за 21 млн. долара

Безпрецедентен брой от 13 млн. йеменци изпитват недостиг на храна

10:40 | 01.08.15 г. 8

Жито на стойност 21 млн. долара, достатъчно за изхранването на повече от 1 млн. души за два месеца, е доставено в Йемен от Агенцията за международно развитие, съобщи говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър, цитиран от DPА. 

Пратката от 35 хил. тона зърно ще бъде смляна на брашно, което ще бъде разпределено чрез Програмата на ООН по прехраната, заяви Тонър. Той подчерта, че това е най-голямата хуманитарна доставка за Йемен от началото на военния конфликт и напомни, че от началото на финансовата 2014 г. американското правителство е предоставило 188 млн. долара хуманитарна помощ за народа на Йемен.

Безпрецедентен брой от 13 млн. йеменци изпитват недостиг на храна според хуманитарни и неправителствени организации. Броят се е увеличил с 2,3 млн. от началото на саудитските въздушни удари срещу бунтовниците през март. От тези 13 млн. души почти половината са на ръба на гладуването, предава БТА.

Страната още преди военната интервенция имаше едно от най-високите равнища на недохранване в света. В провинция Саада – крепост на бунтовниците, 80% от населението от 800 хил. души гладува.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:01 | 09.09.22 г.
fallback