fallback

Пуерто Рико ще проведе първа среща с кредиторите си в понеделник

Островът иска преструктуриране на държавния си дълг за 72 млрд. долара

14:34 | 10.07.15 г. 2

В понеделник Пуерто Рико ще проведе първата си официална среща с кредиторите, след като обяви, че се нуждае от преструктуриране от дълговете си за 72 млрд. долара, съобщава The Financial Times.

Губернаторът на Пуерто Рико Алехандро Гарсия Падиля призна, че в края на миналия месец дълговете са били „неплатими“ и обяви, че правителството му ще търси начин да преструктурира дълга, за да подкрепи широката програма за икономически мерки.

Както икономиката, така и населението на Пуерто Рико отчитат спадове от повече от десетилетие насам, а дълговете са набъбнали до над 100% от брутния вътрешен продукт (БВП). Сериозните фискални и икономически проблеми на острова предизвикаха сравняването му с Гърция.

Комисията, създадена от правителството, за да проучи възможностите за облекчаване на дълга, ще се срещне с кредиторите в Ню Йорк през следващата седмица, за да представи аргументите си за намаляване на задълженията, заявиха властите в четвъртък.

Гарантирането на дългосрочно икономическо здраве и устойчивост на нацията ще изисква изчерпателен пакет от решения на дълбоките фискални проблеми, пред които сме изправени. Готови сме да водим откровени разговори с всички страни с интереси на острова“, заяви Гарсия Падиля.

Срещата на работната група с нашите инвеститори е една от първите стъпки в този процес и с нетърпение очакваме началото на това, което вярваме, че ще бъдат продуктивни разговори за всички участници“.

На срещата ще присъстват и финансови и юридически съветници на правителството, както и представители на Международния валутен фонд.

Макар че работната група не планира да представи окончателен план преди края на август, правителството на Пуерто Рико заяви в четвъртък, че ще „търси начин да гарантира, че общата тежест на дълга ще бъде коригирана, така че да може да бъде изплатена при устойчиви условия. В същото време в дългосрочен план трябва да се гарантира изплащането на пенсиите и поддържането на основните обществени услуги за гражданите“.

Кредиторите на Пуерто Рико, някои от които са агресивни хедж фондове с опит в подобни ситуации, вече посочиха, че няма да приемат дори минимално облекчаване на дълга и формираха групи и назначиха адвокати, които да защитават интересите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:51 | 13.09.22 г.
fallback