IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВЕИ може да изместят въглищата като основен източник на енергия след 15 години

Това обаче ще е възможно само ако се спазят ангажиментите за борбата с климатичните изменения

16:39 | 15.06.15 г. 22
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вятърът, слънцето и другите възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) ще изпреварят въглищата като най-голям източник на електроенергия в света след само 15 години, ако бъдат спазени ангажиментите за постигане на споразумение за климатичните промени тази година, пише Financial Times.

Изненадващият извод на Международната агенция по енергетика (МАЕ) разкрива, че енергията от ВЕИ може да нарасне силно от малко над една пета от глобалното производство на електроенергия днес до близо една трета през 2030 г. - по-голям дял от тези на въглищата, природния газ или атомните централи.

Това сочи, че енергийните компании правят днес „голяма фатална грешка“, ако приемат, че мерките за овладяване на климатичните изменения няма да имат отношение към бизнеса им, казва Фатих Бирол, главен икономист на МАЕ.

„Това ще е като да приемате, че лихвите ще останат същите през следващите 25 години“, казва той в интервю за FT. „Същият вид късогледство е.”

За първи път в процеса на преговорите на ООН за климата почти всички държави се очаква да ограничат емисиите си от парникови газове като част от глобално споразумение, което трябва да бъде подписано през декември в Париж.

Мерките, вече разкрити от някои държави, имат за цел да намалят рязко употребата на изкопаеми горива, особено на въглища, в САЩ, ЕС и на други места, посочват от МАЕ в доклад по повод предстоящите преговори в Париж.

Агенцията обаче предупреждава, че схемите, стартирани досега, няма да бъдат достатъчни, за да спрат повишаването на средните глобални температури с повече от 2 градуса по Целзий спрямо периода преди индустриализацията – граница, около която страните вече се обединиха, че не трябва да бъде преминавана, защото може да донесе рискови изменения за климата.

Това означава, че правителствата трябва да включат в споразумението в Париж изискване държавите да преглеждат и ускоряват целите си за намаляване на парниковите емисии на всеки пет години, посочват от МАЕ, която следи глобалните тенденции в енергетиката.

„Трябва да постигнем мирен развод между икономическия ръст и емисиите в името на добруването на всички граждани на света“, коментира Бирол.

Емисиите въглероден диоксид, свързани със сектора на енергетиката, които са основният парников газ, отделян от човечеството, са останали непроменени през 2014 г., въпреки че глобалната икономика нарасна.

Това рядко събитие повдигна спекулации, че историческата връзка между икономическия растеж и растящите парникови емисии може би най-накрая е напът да бъде прекъсната.

Бирол обаче отбелязва, че няма гаранции, че нивата на замърсяване с въглероден диоксид ще останат на това ниво в бъдеще, отчасти защото Индия и други държави все още строят неефективни топлоцентрали на въглища, които замърсяват въздуха.

Този тип централи на въглища трябва да бъдат забранени, смятат от МАЕ, а глобалните парникови газове трябва да достигнат пика си до 2020 г., за да бъдат ограничени климатичните изменения.

От МАЕ искат споразумението в Париж да включва дългосрочен краен срок за прекратяване на отделянето на парникови емисии, защото според агенцията това предлага по-конкретна цел за бизнес инвестициите вместо сегашната цел от не повече от 2 градуса.

Миналата седмица лидерите на страните от Г-7 подкрепиха цел за преустановяване на парниковите емисиите в рамките на този век и за рязкото им ограничаване до 2050 г.

Подобни цели обаче не се приемат единодушно от всички близо 200 държави, които ще преговарят в Париж за климата. Според някои емисиите трябва да бъдат на практика прекратени до 2050 г., докато други са на мнение, че изобщо не бива да има твърди срокове за това.

Две трети от парниковите газове се отделят при добива и изгарянето на въглища, петрол и газ, които захранват енергийните системи в света и автомобилите, затова постигането на климатичните цели се очаква да изисква растящи инвестиции във ВЕИ, които през 2014 г. достигнаха 270 млрд. долара в глобален план.

Възобновяемите енергийни източници са формирали около половината от целия капацитет новопостроени централи през миналата година, като от МАЕ очакват делът им да расте в идните години.

Агенцията посочва, че ВЕИ сега формират 22% от общото производство на електроенергия, значително по-малко от въглищата (41%). Според анализа на МАЕ обаче делът на ВЕИ ще нарасне до 32% през 2030 г., измествайки въглищата, които от дълго време са основен източник на електроенергия за света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 1
ivanrog
преди 9 години
За корупцията най-малък е проблема със заплатата! Все пак, по вашата логика колко милиона трябваше да е заплатата на Обама, а тя е 400 хил. долара/годишно. Заплатите на нашите политици заедно с допълнителните бонуси(транспорт, храна ..) са на достатъчно ниво, според нашия стандарт, но морала им липсва, както и страха от наказание, нещо за което и ние като общество имаме вина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
продължение на коментар 9 ''Според изчисления на Департамента по енергетика на САЩ ( US Department of Energy, Energy Information Administration ) световната консумация на енергия във всички форми барели петрол, кубични метри природен газ, ватове водна енергия се очаква да достигне 198,721,800,000,000 kWh ( или 7.15 екзаджаула ) през 2030 г., което е с 44% повече от нивата от 2008 г. Ако тази енергия трябва да се набави единствено от соларни централи, то трябва да се покрие територия от 496 805 квадратни километра със соларни панели.Само ненаселената част от пустинята Сахара, която се равнява на почти 9 милиона квадратни километра, е достатъчна да задоволи световните енергийни нужди 18 пъти над необходимото'' - http://greenjotter.org/surface-area-world-solar-windОписал съм основните стратегии - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 А парите за тях ще дойдат от забрана на офшорки и т.н. регулациии данък лукс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Не приемай китайската пропаганда за чиста монета! Екзекуцията на корумпирани политици там по скоро е разчистване на сметки между различни политически лобита в комунистическата партия от колкото реална борба с корупцията! Докато няма независима журналистика и свободна преса е много трудно да се разбете какво точно стои зад всяка една екзекуция на корумпиран политик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 9 години
Притеснявам се ,че се взимат грешни решения защото има много начини за улавяне на СО2 - http://***.greentech.bg/?p=37948 ,и - http://***.greentech.bg/?p=40246 ,и с водорасли първо у нас е направено - http://spisanie8.bg/рубрики/наука/356-енергия-на-бъдещето.html - http://greentech-bg.net/?p=1748#more-1748 ставащи за фураж и биогориво ,и монсанто не са шарани - http://greentech-bg.net/?p=7438 Глобалното затопляне е проблем и съм обяснил защо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ Е ИЗЧЕРПВАНЕТО НА ПЕТРОЛА тоест ТРЯБВА ДА ПОЧНЕ ОТ НЕГО и да се намали потреблението с 80% ДВГ-то работи до 30% КПД останалите 70% са топлина която през охладителна система допринася за затоплянето и газовете излизащи от ауспуха са отделно Вентилатора на лаптопа също допринася и черните фотоволтаици защото много се нагряват през лятото и т.н. темата е голяма но се почва от петрола не може да се откажем на 100% - трябва да си оставим за столетия напред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Ако това беше единственият провал на България за последните 25 години щяхме да сме много щастливи :)Корупцията е един вид данък управление! Заплатите на политиците са смешно ниски, спрямо отговорността и ресурсите, които управляват, но в глупавите държави избирателите предпочитат да ги доят през непрозрачни корупционни схеми, вместо да дадат едни високи и мотивиращи заплати на политиците, но успоредно с това да очакват от тях да се въздържат от корупционни сделки.В корпоративният свят корупцията е много по ниска, защото там акционерите са узряли за истината, че заплащането на мениджъра трябва да съответсва на отговорността която поема. Ако управлява милиарди, трябва да получава поне милиони в заплата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 0
panther
преди 9 години
Т.нар "държава" българия организира перфектна хранилка за "наши хора" със законите за ВЕИ. Милиардите загуби за НЕК (които накрая ще плати бълграрския народ) са милиарди печалби за някой друг.Депутатите пописали тези закони в Китай отдавна щяха да са на стадиона... и не за да играят футбол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 9 години
То смешното в случая с ВЕИ е ,че ДЪРЖАВАТА се провали тотално в опитите си да регулира сектора .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Сега е идеален момент да се купи от Guggenheim Solar ETF (TAN). Правите инвестиция и забравяте за нея за 15 години, като си забраните дори да гледате курса! След 15 години поглеждате инвестицията и разбирате, че сте станали милионери :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
България е едно, ЕС е друго, а света е трето нещо. Субсидиите оказаха много позитивно влияние върху бързото разпространение на технологията и падането на цената на технологията с пъти. Проблемът е кой да плати първоначално високата сметка на тази нова технология и България се оказа един от лидерите на плащането на тази сметка спрямо БВП без реално да има производство на ВЕИ технологии :(Грешката която направи България обаче няма нищо общо с бъдещето на ВЕИ. В Индия и много южно разположени държави вече се троят на пазарен принцип фотоволтаици, които ще произвеждат електричество на по ниска цена от това от въглища. Последните поколения офшорни ветрогенератори в Северно море също вече бият по цена електроенергията от въглища без субсидии. Това обаче е само началото, защото технологията има много мегдан да се развива и да става по евтина с пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
data
преди 9 години
Само дето това е половината от истината - около 1 млрд от дълговете на НЕК се дължат на ВЕИ сектора . Американските централи +Белене +Цанков камък са носители на остатъка от дълга на НЕК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още