fallback

Кириенко: Животът на ядрените проекти е несъвместим с политическите цикли

Международен експертен съвет ще наблюдава развитието на ядрената енергетика на Русия, съобщи шефът на Росатом

16:28 | 02.06.15 г. 1

Технологичният цикъл на един ядрен проект е несъвместим с краткосрочната политическа конюнктура, заяви пред журналисти генералният директор на Росатом Сергей Кириенко. "В момента вече имаме технологии, които позволяват на блоковете да работят 45-50 години, а новите блокове се проектират за срок от 60-80 години", посочи той и допълни, че технологиите се развиват, така че животът на един ядрен проект вече надхвърля човешкия, както и политическите изборни цикли в която и да е държава.

В този отрасъл има дълбока интеграция и взаимна зависимост. "Когато построиш електроцентрала, трябва да имаш гаранции, че ще получаваш гориво 60-80 години, а след това ще имаш надежден партньор за извеждане от експлоатация", каза още той. 

Кириенко беше категоричен, че не винаги интересите съвпадат и често има тежки спорове, но в крайна сметка всички разбират взаимната обвързваност. Директорът на руската държавна корпорация посочи за пример как инцидентът във Фукушима е повлиял не само на ядрената индустрия в Япония, а по целия свят.

Според Кириенко именно тези фактори обясняват рекордния интерес към Атомекспо през тази година. Участниците са два пъти повече от очакваното - над 2,2 хил. души от 47 държави. В същото време ядрена енергетика се развива в 30-на държави по света.

Ръководителят на държавната корпорация коментира, че вече има промяна в очакванията на възложителите на ядрени проекти. "За възложителите вече не е важно да получат построената централа, както беше преди 10 години. Даже не е достатъчно да получат гарантирана, надеждна евтина електроенергия, както беше в последните години", каза още Кириенко.

Той посочи, че възложителите на ядрени проекти вече се нуждаят от обезпечение на дейности от целия спектър на ядрената индустрия. Затова и преговорите вече се водят по отношение на строителството на централи, на абсолютния приоритет - ядрената безопасност, сервизно обслужване, доставка и извозване на ядреното гориво и т.н.

Сергей Кириенко съобщи още за създаването на международен експертен съвет за наблюдение на руската ядрена енергетика, който ще позволи по-голяма прозрачност на сектора. Съветът ще бъде оглавен от американския експерт Луис Ечавари, дългогодишен председател на Агенцията по ядрена енергия на ОИСР.

Директорът на Росатом отчете и успешната работа с партньори на компанията - по отношение на уточняване на действащи договори, подготовка за подписване на договори за нови проекти и споразумения по време на Атомекспо.

По време на форума тази година бяха подписани редица споразумения за развитието на ядрената енергетика със страни като Тунис, Индонезия и Виетнам, както и споразумение за сътрудничество с Министерството на външните работи, което позволява на Росатом да получава информация за ключови държави от дипломатическите служби на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:41 | 13.09.22 г.
fallback