fallback

Помощта за развитие на света е достигнала e 135,2 млрд. долара през 2014 г.

Сумата остава на исторически връх в момент, когато страните все още се възстановяват от най-голямата икономическа криза в нашето време, посочи Анхел Гурия

17:46 | 08.04.15 г. 1

Помощта за развитие e останала на исторически високо равнище през миналата година след рекордните нива през 2013 г., но помощта за най-бедните страни продължава да спада, показаха официалните данни от Комитета за подпомагане на развитието към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Данните показват, че нетната официална помощ за развитие от членове на Комитета за подпомагане на развитието възлиза на 135,2 млрд. долара, което е малко над предишния рекорд от 135,1 млрд. долара през 2013 г., макар и в реално изражение да се наблюдава спад от 0,5%.

Нетната официална помощ за развитие съставлява повече от две трети от външно финансиране за най-слабо развитите страни.

Въпреки това помощта за развитие за най-бедните страни в света отчете спад от 16% в реално изражение до 25 млрд. долара, според предварителните данни, главно поради изключително високия дълг на Мианмар през 2013 г. Въпреки това дори ако се изключи облекчаването на дълговете, нетната официална помощ за развитие за най-бедните страни е спаднала с 8%.

"Окуражен съм да видя, че помощта за развитие остава на исторически връх в момент, когато страните донори все още се възстановяват от най-голямата икономическа криза в нашето време", заяви генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия.

"Нашето предизвикателство след 2015 г. ще бъде да се намерят начини за получаване на повече от тази на помощ за страните, които се нуждаят от нея най-много, а също така и да се гарантира, че ще знаем къде отива всеки похарчен всеки долар", добави той.

Прогнозите сочат за постепенно възстановяване за помощта на национално равнище за най-бедните страни през следващите няколко години след няколкото години на спад.

"Нетната официална помощ за развитие остава от решаващо значение за най-бедните страни и ние трябва да обърнем тенденцията на спад помощ на най-слабо развитите страни. Министрите от ОИСР наскоро се ангажираха да предоставят повече помощ за развитие на най-нуждаещите. Сега ние трябва да сме сигурни, че изпълним този ангажимент", каза председателят на Комитета за подпомагане на развитието Еик Солхейм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 11.09.22 г.
fallback