fallback

Канада разширява военната операция в Близкия Изток

Страната ще се включи във въздушните удари срещу ислямистите и на територията на Сирия

20:59 | 24.03.15 г. 11

Канада се присъединява към САЩ и арабските съюзници и започва въздушни удари в Сирия срещу радикалната групировка “Ислямска държава”, съобщава Financial Times.

Министър-председателя на страната Стивън Харпър реши да удължи военната мисия на страната срещу ислямистките терористични групировки. Правителството внесе в парламента предложение за решение за засилване на военната офанзива срещу ислямистите в района и да я разшири с цели в Сирия. Срокът на операцията се предлага да се удължи до 30 март 2016 г.

Харпър се опитва да изведе тероризма като водеща тема в навечерието на националните избори, насрочени за 19-ти октомври, отбелязва изданието. Според него джихадистите в Близкия Изток са обявили война на Канада.

Премиерът на Канада коментира пред парламента, че е необходимо мисията в Сирия да предотврати създаването на безопасно място за ислямистката групировка, от което тя може да започне да осъществява атаки срещу целия свят.

Досега Канада участваше в ръководената от САЩ коалиция с въздушни удари в Ирак, като осигуряваше въздушна, логистична и друга подкрепа.

Стивън Харпър заяви, че сирийското правителство е нелегитимно и призова сирийския президент Башар Асад да се оттегли. Харпър допълни, че страната му няма да търси съгласието на Дамаск за ударите, а ще работи в тясно сътрудничество с американските и другите съюзници.

Разширяването на операцията в Близкия Изток подчертава допълнително пропастта между Харпър и главния му опонент - лидерът на либералите Джъстин Трюдо. Трюдо вече обяви, че либералите ще се противопоставят на предложението на правителството. Според него операцията в Близкия Изток не обслужва интересите на Канада и няма да  реши хуманитарната криза в Сирия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:27 | 05.09.22 г.
fallback