fallback

Акцентите в бизнеса на 29 януари

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:55 | 29.01.15 г.

В България

Общо 53% от българите не възнамеряват да сменят досегашния си пенсионен фонд, показват резултатите от проучване, осъществено от социологическата компания „Алфа рисърч“. Изследването е национално-представително и е реализирано в периода 15-23 януари. В него са участвали 1 026 пълнолетни жители в цялата страна.

Данните на Евростат показаха, че общо 21,7 млн. нощувки са реализирани през миналата година в България. От тях 14 млн. са осъществени от чужди туристи, а 7,7 млн. – от българи. Като цяло в страната общият брой на нощувките е нараснал само с 0,4% през 2014 г. спрямо 2013 г. Слабият растеж се обяснява с отслабването на потока руски и украински туристи към страната през миналата година.

По думите на бившият енергиен министър Делян Добрев до края на годината трябва да бъде завършена докрай либерализацията енергийния пазар, така че всеки битов потребител да може да избира доставчика си на електроенергия. Според него това ще създаде конкуренция, която ще направи отношението на ЕРП-тата към клиентите им по-коректно.

По света

Ситуацията в Гърция продължава да е във фокуса на света. Алексис Ципрас е премиер от едва няколко дни, но не прави много, за да удържи на обещанието си да запази страната си в еврозоната. Той има едва няколко седмици да постигне сделка с кредиторите на Атина, за да предотврати финансов колапс, но почти всички негови думи и действия изглежда са изчислени за задълбочаване на проблема с кредиторите.

Международната рейтингова агенция Fitch очаква глобалният растеж през 2015 г. да се ускори спрямо предходната година. Според новите прогнозите световният брутен вътрешен продукт ще нарасне с 2,9 на сто при ръст от 2,5% през 2014 г.

Погледите продължават да са вперение и в конфликта между Киев и Москва. Войната в източните региони на Украйна продължава да ескалира след нарушението на примирието от Минск от страна на про-руските сепаратисти миналата седмица. Според анализатори има данни, че Кремъл променя подхода си към Украйна и цели създаването на отделна държава в източната част на страната.

На борсата

Акциите на Агрия груп холд АД поскъпнаха с 6,1% до 8,999 лв. за акция вчера, след като дружеството обяви неконсолидирана печалба от 9,88 млн. лв. за 2014 г. спрямо 143 хил. лв. за 2013 г.

Алкомет пък отчете нетна печалба от 61 хил. лв. през четвъртото тримесечие на 2014 г. спрямо загуба от 377 хил. лв. година по-рано. Ръстът на приходите от продажби достигна 16% до 76,431 млн. лв.

Препоръчваме

Най-голямата в света социална мрежа Facebook Inc отчете през четвъртото тримесечие приходи и печалба, които надминаха прогнозите на анализаторите. Резултатите на компанията бяха насърчени от мобилния рекламен бизнес.

Най-голямата компания в света Apple пък продължава да чупи рекорд след рекорд. Интерес предизвиква най-вече флагманът ѝ - смартфонът iPhone, който успея да я промени коренно в последните осем години.

Междудругото Швейцария стъпи на върха на Big Mac Index. Не сте чували за иновативното изследване на покупателната сила на отделните валути по света? Препоръчваме го горещо.

Ако сме пропуснали някоя новина, която Ви интересува, или имате какво да споделите, очакваме мненията ви в коментарите отдолу или на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 30.01.15 г.
fallback