fallback

Глобалните инвеститори намаляват експозициите си към рискови активи

Най-големият риск остава разочарованието от темпа на глобалния растеж, като пазарите остават уязвими на негативни макроикономически новини

14:31 | 01.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Глобалните инвеститори намаляват експозициите си към рискови активи, каквито са акциите, например, на фона на различния курс на паричната политика на водещите централни банки и на различния растеж, пише Ройтерс.

Резултатите от месечно проучване на агенцията, проведено сред 47 инвеститора от САЩ, Европа, Великобритания и Япония, показват, че средно препоръчвания дял на експозициите в акции в глобалните балансирани портфейли намалява за втори пореден месец до 49,1% през ноември от 49,5%, колкото бе през октомври.

„Най-големият риск остава разочарованието от темпа на глобалния растеж... Пазарите остават уязвими за негативни макроикономически новини било то в еврозоната, САЩ или Китай“, коментират експертите на Candriam Investors Group анкетата на Ройтерс.

Краят на монетарните стимули в САЩ и Великобритания контрастират на пазарните очаквания за паричната политика в други региони. Япония, еврозоната и Китай ще стимулират паричното предлагане, за да се преборят със слабия или спадащ икономически растеж, което ще породи редица неизвестни пред инвеститорите.

Делът на паричните средства в инвеститорските портфейли, използвани като убежище във волатилни времена за пазарите, намалява до 6,2% през ноември, но все още остава близък до рекордните 6,7%, достигнати през октомври.

Делът на облигациите, които също се считат за убежище и алтернатива на акциите, се покачва до 36,8 на сто от 36,4%.

Проучването е проведено в периода от 14-27 ноември, когато световните фондови пазари възстановиха по-голямата част от изгубеното в средата на октомври и се покачиха с близо 2%. Американските индекси Dow Jones и S&P 500 се повишиха с повече от 1,5% и отбелязаха нови рекорди през периода. Акциите на развиващите се пазари също поскъпнаха с повече от 1,5 на сто през периода на анкетата.

Въпреки това книжата на развиващите се икономики са по-евтини със 7% от техния пик за годината, достигнат през септември. Натиск им оказва по-скъпият долар, опасенията за забавяне на растежа в Китай и последствията от конфликта между Русия и Украйна.

Американските фонд мениджъри намаляват препоръчания дял на вложенията в акции за шести пореден месец (до 54,4% от 55%), като увеличават дела на облигациите през ноември.

Европейските инвеститори повишават дела на паричните средства с 60 базисни пункта до 8,6%. Експозициите към акции се свиват до 47,1% от средните 47,7% само месец по-рано.

В Япония фонд мениджърите понижават дела на акциите до 43,2% през ноември от 43,6% през октомври, а вложенията в облигации – до 51,8% от 52 на сто.

Британските инвеститори запазват дела на акциите на 2-годишно дъно от 51,7%, а този на вложенията в имоти - на многогодишен връх от 4,7%. Британските фонд мениджъри свиват дела на паричните средства до средните 8,3%, което е спад от историческия връх от 11,2%, отчетен миналата година. Делът обаче е най-големият за последната една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
fallback