fallback

Путин може да напусне срещата на Г20 преждевременно

Кризата в Украйна засенчва останалите теми на срещата на 20-те големи индустриализирани и развиващи се страни

14:47 | 15.11.14 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Заради продължаващия спор със Запада заради политиката си спрямо кризата в Украйна руският президент Владимир Путин обмисля преждевременно отпътуване от срещата на високо равнище на Г20 в Бризбейн, Австралия.

Путин може да провали работната среща на ръководителите на 20-те големи индустриализирани и развиващи се страни в неделя, заяви в събота представител на руската делегация, цитиран от Ройтерс и DPA. Заради политиката си по отношение на кризата в Украйна Путин е подложен на сериозна критика. Няколко от лидерите, събрали се в Бризбейн, остро критикуваха в кулоарите на срещата действията на Русия в Украйна.

Президентът на САЩ Барак Обама обвини Русия, че преследва агресивен курс, който е заплаха за целия свят.  Представители на ЕС заявиха, че ако руската армия и въоръжение не бъдат оттеглени от Източна Украйна, ще последват нови персонални санкции.

Руското ръководство отхвърля твърденията, че носи отговорността за неотдавнашната военна ескалация в източната част на Украйна и че подкрепя проруските сепаратисти, като например им доставя оръжие. Западът от своя страна заплашва с допълнителни санкции, ако Русия не изтегли войниците и оръжията от Източна Украйна.

Кризата в Украйна слага сериозен отпечатък върху срещата на върха на Г20, която има за цел да дискутира мерки за насърчаване на световната икономика през следващите години.

В навечерието на срещата руският президент предупреди в интервю, че не трябва да има конфронтация между блоковете в рамките на Г20. Той визира риска от обособяването на два блока - западни страни и на нововъзникващи пазарни икономики. Путин критикува налагането на санкции срещу страната му от част от страните от Г20, предизвикани от политиката ѝ спрямо Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:55 | 13.09.22 г.
fallback