fallback

Индия и САЩ разчистват пътя пред новото световно търговско споразумение

Искането на Делхи да запази правото си да складира и субсидира основни хранителни продукти за бедните спъваше преговорите

13:01 | 13.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индия се договори със САЩ по въпроса за хранителните запаси, който от месеци спъваше ключово световно търговско споразумение. Това съобщи днес индийският държавен министър на търговията и промишлеността Нирмала Ситхараман, цитиран от DPA и ТАСС.

Настояването на Индия да запази правото си да складира и субсидира основни хранителни продукти за бедните спъваше преговорите по световното търговско споразумение под егидата на Световната търговска организация (СТО).

САЩ и други страни от организацията бяха по-съсредоточени върху либерализирането на селскостопанската търговия, отбелязва AP.

Двете страни не обявиха подробности по новото споразумение, което ще бъде разгледано от генералния съвет на СТО.

„Изключително сме щастливи, че Индия и САЩ успешно преодоляха различията, свързани с нашите продоволствени запаси, които  отговарят на нуждите ни“, посочи Ситхараман.

„Споразумението ще сложи край на безизходната ситуация, създала се в СТО, и ще отвори пътя за сключване на споразумението за облекчаване на процедурите в търговията“, допълва Ситхараман. Според СТО световното търговско споразумение ще увеличи световната търговията с 1 трлн.  долара. Евентуалният провал на преговорите заплашваше да обезсмисли ролята на организацията като форум за преговори след дискусиите, продължили десетилетие, отбелязва AP.  БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 30.08.22 г.
fallback