fallback

ООН призова за незабавни мерки за ограничаване на климатичните промени

Разходите за борба с климатичните промени само ще се покачват, ако бездействаме, предупреждават експерти

16:59 | 02.11.14 г. 5

Разходите за борба с климатичните промени само ще се покачват, ако индустриализираните страни не предприемат мерки за ограничаване на емисиите парникови газове, предупредиха днес от Междуправителствената експертна група по климата към ООН, съобщи CNN.

В своя заключителен доклад от Междуправителствената експертна група посочват, че стотиците автори, участвали в проучването, са още по-убедени от преди, че планетата се загрява и виновни за това са хората.

„Ако не предприем мерки, климатичните промени ще увеличат вероятността от жестоки, всепроникващи и необратими последствия за хората и екосистемите”, пише в доклада.

В него се посочва още, че има решения, които могат да помогнат да се попречи на повишението на температурите да премине границата от 2 градуса по Целзий, каквото е целта на много правителства.

„Технически е възможно да се премине към нисковъглеродна икономика. Това, което липсва обаче, са подходящите политики и институции”, коментира Юба Сокона, съпредседател на работна група към Междуправителствената експертна група. „Колкото повече бездействаме, толкова по-скъпо ще излезе да се приспособим и да ограничим климатичните промени.”

От групата преди време изчислиха, че половината от въглеродния диоксид, изпуснат в атмосферата от началото на индустриалната епоха, е произведен след 1990 г. При сегашните темпове на развитие средната температура в глобален план може да се повиши с между 3,7 и 4,8 градуса по Целзий спрямо нивата отпреди индустриализацията до 2100 г.

Според Междуправителствената експертна група за да останем под повишението от 2 градуса, емисиите на парникови газове трябва са понижат с до 70% в световен мащаб до 2050 г. и до нула до 2100 г.

В доклада не се цитират стойности на разходите за справяне с климатичните промени.

„Оценките на разходите за смекчаване на климатичните промени варират, но глобалният икономически ръст няма да бъде силно засегнат”, пише в доклада, който се базира на 30 хил. научни проувания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:22 | 11.09.22 г.
fallback