fallback

Австралия предлага на Г20 да изолира Русия

Страната ще е домакин на предстоящата среща на 20-те най-влиятелни държави в света на 4-5 септември

11:38 | 02.09.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Австралия възнамерява да използва срещата на върха на НАТО в Уелс, насрочена за 4-5 септември, за да се получи съгласието на останалите големи сили за блокиране на участието на руския президент Владимир Путин в предстоящата среща на Г20 в Бризбейн през ноември. Това съобщи местното издание The Australian Financial Review, цитирано от руската агенция "Интерфакс".

Австралия ще е домакин на предстоящата среща на 20-те най-влиятелни държави в света. Въпреки това страната не е в състояние да ограничи списъка с присъстващите без консенсус между членовете на групата.

Влиятелната група Г20 включва Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Корея, Южна Африка, Япония и Европейския съюз (ЕС). Според данни на Световната банка групата Г20 е отговорна за 90 на сто от световния брутен вътрешен продукт.

Страните от Г-20 в НАТО са Великобритания, Италия, Канада, САЩ, Франция, Турция и Германия. На срещата на върха също така ще участват и делегациите на други страни, включително Австралия, Южна Корея, Япония и ЕС.

Австралийският външен министър Джули Бишъп посочи в интервю, че основните теми на срещата на върха в Кардиф ще бъдат Ирак, Сирия и кризата в Украйна. Според нея важно е да бъде обсъдено и неучастието на руския лидер в предстоящата среща на върха в Бризбейн.

Министърът възнамерява да обсъди този въпрос с държавния секретар на САЩ Джон Кери, както и с министъра на отбраната Чък Хейгъл, който наскоро участва в срещи на министерско равнище, на които бе обсъдена възможността за изолация на Москва при непромяна на позицията спрямо украинската криза.

Правителството на Австралия в понеделник разшири санкциите си спрямо Русия в сферата на отбраната, финансите и петролната и газова промишленост. Тези мерки включват забрана за вноса на руски оръжия и оборудване за добив на петрол и газ, както и ограничаване на достъпа на руските държавни банки до австралийския капиталов пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:29 | 06.09.22 г.
fallback