fallback

Германия ще доставя оръжия за кюрдите в Ирак

Федералната република ще изпрати през този месец базуки, ракетни системи, картечници и автомати

09:22 | 01.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германия ще подкрепи борбата на кюрдите срещу терористичните милиции на Ислямска държава (IS) с тежки оръжия. Бундесверът (германската армия) ще достави на кюрдските бойци 240 броя базуки и 30 ракетни системи „Милано“, за да атакуват с тях бронираните превозни средства на джихадистите. Министерството на отбраната и Министерството на външните работи на федералната република са взели това решение след консултации с офиса на канцлера Ангела Меркел и други ключови министерства, предава DPA.

Германия ще предостави на кюрдите също и пет бронирани транспортни средства Dingo, 40 Mg3 картечници и 8000 модерни автомати G36. В допълнение са предвидени и 10 000 ръчни гранати.

Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен оправда решението с "хуманитарната отговорност" на Германия и "нашите интереси за сигурността". Решението е било взето в съответствие с мненията и на кюрдските лидери и централното иракско правителство, каза още фон дер Лайен. 

Разговорите между министрите на отбраната, външната политика, развитието и икономиката са били ръководени от канцлера Ангела Меркел. Също така в тях е участвал и председателят на Християндемократическия съюз Хорст Зеехофер.

Очаква се днес със спорната тема да се занимае и Бундестагът. Парламентът може да гласува за или против доставките на оръжие, но вотът не е обвързващ за федералното правителство. С гласовете на ГСДП и Съюза обаче голямата коалиция не би трябвало да има трудности да получи ясно мнозинство.

Зелените и левицата няма да подкрепят курса и ще отхвърлят пращането на оръжия на оспорваната територия. „Аз не мисля, че решението е правилно. Хуманитарната помощ трябва да бъде приоритет", заяви лидерът на фракцията на Зелените Катрин Гьоринг-Екарт пред Passauer Neue Presse.

През следващите дни Бундесверът ще започне да транспортира оръжията за Ирак. Първият транш няма да включва никакви оръжия, а оборудване като радиостанции и каски. През миналата седмица Министерството на отбраната изпрати няколко войници в Ирак, които да се грижат за разпределението на военната помощ. Фон дер Лайен се надява, че Бундесверът ще успее да пренесе в региона на криза всички материали още през септември.

Министърът на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер описа взетото решение като „не лесно, но правилно“. На заплахата от тероризма на IS не би могло да се противопостави само хуманитарна помощ, смята той.

По-рано подобни решения за пращане на оръжия взеха САЩ, Италия, Франция и  Великобритания.

Изпращането на оръжия е значителна стъпка за Германия, която традиционно се разграничава от такива действия и се случва на фона на силен вътрешен и международен натиск върху германското правителство да предостави повече от хуманитарна помощ за тези, които се борят срещу „Ислямска държава", окупирала големи райони от Ирак през последните седмици.  Германското обществено мнение е силно поляризирано по отношение на военна интервенция или доставка на оръжия за размирни региони предвид нацисткото минало на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:51 | 13.09.22 г.
fallback