fallback

Куба издава нови, по-сигурни банкноти

Страната пуска купюри от 20, 50 и 100 песо, които ще бъдат с допълнителна защита с воден знак

12:51 | 20.08.14 г.
Автор - снимка
Създател

Деноминираното песо на Куба. Снимка: © Flickr/ Dawn

В рамките на планираната валутна реформа Централната банка на Куба обяви пускането на нови банкноти, съобщава латиноамериканският канал Telesur.

В момента в Куба са в обращение едновременно две валути - кубинското песо (CUP), в което получава заплатите си по-голямата част от населението, и конвертируемото песо (CUC), фиксирано към долара.

През 2013 г. властите предложиха да се обединят тези валути, обменяйки конвертируемото песо при сегашния курс от 25:1.

Сега в страната ще бъдат пуснати нови банкноти от 20, 50 и 100 песо, които ще бъдат с допълнителна защита с воден знак, а конвертируемото песо се очаква да бъде изтеглено от обращение. Водният знак ще бъде в лявата част на предната страна на новите банкноти.

Останалата част от банкнотите ще запази предишните си водни знаци, с изображение на Селия Санчес (героиня на кубинската революция).

Системата на двете валути бе създадена в Куба при условията на тежка криза, която започна в резултат на разпадането на Съветския съюз и прекратяването на помощта от партньорите от социалистическия лагер, припомня РИА Новости.

Първоначално властите позволиха свободното движение на долара (през 1993 г.), а след това пуснаха в обращение конвертируемото песо, фиксирано към щатския долар в размер на 1:1 (през 1994 г.). От 2004 г. американският долар вече не се използва като средство за плащане, но конвертируемото песо остана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:49 | 13.09.22 г.
fallback