fallback

ЕС удължи споразумението за прекратяване на санкции срещу Иран

Преговорите по дългосрочното споразумение със страната продължават

11:02 | 22.07.14 г.

Европейският съюз (ЕС) се е съгласил да удължи до 24 ноември временното споразумение за отмяна на някои санкции срещу Иран, докато продължават преговорите по дългосрочното споразумение, съобщава АП.

Информационната агенция припомня, че Техеран се съгласи значително да свие ядрената си програма в замяна на облекчаването на някои санкции, наложени срещу страната.

Вчера излезе информация от Международната агенция за атомна енергия към Организацията на обединените нации (ООН), че страната е свила значително чувствителните си запаси от обогатен уран съгласно временното споразумение, постигнато с шест световни сили – САЩ, Франция, Китай, Русия, Германия и Великобритания, в края на миналата година.

Иран и шестте държави водят преговорите с променлив успех, тъй като не могат да се споразумеят по някои ключови въпроси, включително капацитетът на ислямската държава за обогатяването на уран.

Западът се опасява, че Техеран може да използва ядрената си програма за военни цели. Иран обаче настоява, че обогатяването на уран се осъществява само за целите на енергетиката.

Същевременно иранските информационни агенции публикуват данни на европейската статистическа служба Евростат, според които търговията между ЕС и Иран за първите пет месеца на годината възлиза на 2,8 млрд. евро. За същия период износът на ЕС за Иран възлиза на 2,415 млрд. евро, което е с 4% повече. Вносът на стоки от Иран възлиза на 347 млн. евро, което представлява ръст от 11%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:54 | 01.09.22 г.
fallback