fallback

Какво е бъдещето на финансите според директора на Morgan Stanley

Големите банки ще стават все по-големи, докато хартиените пари ще се превърнат в музейни експонати, смята Джеймс Горман

15:12 | 08.07.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Технологиите, глобализацията и демографията ще доведат до динамични промени в банковата система в следващите години, както са го правили и в миналото, като това поставя темата за съществуването на банките. Според изпълнителния директор на Morgan Stanley Джеймс Горман "техният живот е вън от опасност", тъй като обществото все още ще има нужда от двете основни функции на финансовите институции: предоставянето на капитал от източниците към потребителите и улесняването на плащанията срещу получени блага и услуги, пише Горман в своя статия за Wall Street Journal.

Преди всичко развитието на технологиите ще продължи да благоприятства създаването на конкуренция и процеса по отпадане на посредничеството. Обикновеното банкиране на клиенти ще попадне под голям натиск, тъй като основните му функции по приемане на депозити и кредитиране ще срещнат силна конкуренция в лицето на нетрадиционните доставчици на услуги, като онлайн механизмите за спестявания, груповото финансиране и синдикиране на заеми, каквито са застрахователните компании, пенсионните и хедж фондовете, пише Горман. 

Универсалното навлизане на мобилни устройства премества банковия клон в джоба на клиента и прави ходенето до него излишно. От 97-те хиляди банкови клона, които съществуват в САЩ днес, ще изчезнат около 10 хил. Останалите ще се превърнат в социални центрове, където хората ще се обучават на финанси и ще се организират дискусии за спестявания и инвестиции.

В същото време ще останат достатъчно възможности за големите глобални банки за мащабно финансиране на корпорации, институции и правителства. Неумолимото окрупняване ще направи големите банки още по-големи. Икономиите от мащаба и неограничените възможности на електронните технологии ще обрекат малките институции, въпреки че някои от тях може и да оцелеят благодарение на протекционизъм, смята Горман.

"Регулациите в глобален мащаб ще стават все по-съгласувани. Когато преди век Федералният резерв тъкмо е бил основан, банковата система в САЩ се е регулирала на щатско ниво. Разрастването на глобалните търговски потоци доведе до процес на съгласуване, чието начало даде конференцията в Бретън Удс през 1944 г. и продължи до днешните Базелски споразумения. Национализмът във финансовото регулиране няма да изчезне напълно, но взаимнообвързващият характер на международната икономика ще наклони везните в полза на една глобална регулаторна система", пише в статията си Горман.

Според него на капиталовите пазари делът на компаниите, които са държавна собственост, ще намалее, след като развиващите се страни станат развити и приватизират продуктивните предприятия, а индустриалните сектори продължат процеса на съзидателно разрушение. По думите на Горман това вещае добро бъдеще за един жизнен и гъвкав световен капиталов пазар.

"Управлението на активи ще стане сегментът с най-голям дял във финансовите услуги, тъй като консуматорите на капитал ще станат негови източници в новите развити икономики, а застаряването на населението неизбежно ще го превърне от потребител в спестител. Разрастващата се средна класа ще създаде огромно количество спестявания с цел инвестиции, за което ще са нужни професионални съвети. Тази нова инвеститорска маса няма да очаква само задоволителна финансова възвръщаемост, тя все повече ще изисква и добра социална възвръщаемост.

Най-накрая ще бъде решен проблемът с недостатъчното финансиране на планове с дефинирани доходи и държавни пенсионни доходи, а реформите ще насочат повече хора към частни инвестиционни програми, благоприятствайки още повече управлението на активи. Прекалено много пари ще гонят прекалено малка възвръщаемост, като това може да създаде предпоставки за нова голяма световна финансова криза", смята още банкерът.

По думите му технологиите наистина предлагат възможности, но крият и рискове. Приложенията за съхранение на големи бази данни ще подобрят възможностите на институциите да намалят загубите от кредити и да установяват финансови измами чрез допълнителни обезпечения и откриването на подозрителни парични потоци в реално време. Колкото и да са силни тези мерки обаче, кибер престъпниците ще намерят начини да извършват злоупотреби и кражби, което ще подтикне държавите да създадат институции на принципа на застраховките на влоговете.

Хартиените пари на практика ще престанат да съществуват, а монети и банкноти ще има само в музеите. Хората ще извършват финансовите си трансакции посредством мобилни устройства, защитени с напреднали биометрични технологии, като дори бакшишите ще се дават по електронен път.

"Хартиените пари все пак няма да изчезнат напълно. Все още ще са ви необходими, за да си купите бира от някой изоставен бар в австралийската пустош, чийто собственик упорито приема само кеш, тъй като „човек никога не знае!“, пише в заключение Горман. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:05 | 13.09.22 г.
fallback