fallback

Заслужава ли си инвестирането във висше образование?

Дипломата продължава да е фактор на пазара на труда, макар че тежестта ѝ намалява все повече

14:34 | 04.07.14 г. 4

Добра инвестиция ли е висшето образование? Много потенциални студенти си задават именно този въпрос, особено в страни, където цената на придобиване на диплома се повишава в резултат на понижаващите се държавни субсидии.

Последните изследвания показват, че общоприетата мъдрост остава вярна – университетска диплома се изплаща щедро.

В Америка и еврозоната, например, процентът на безработица при завършилите е далеч под средното за страната. И все пак ползите от търкането на университетските скамейки варират значително при отделните студенти, което прави инвестициите в областта на висшето образование рискован залог при някои обстоятелства, пише The Economist.

Стойността на една диплома за висше образование, както много други неща в областта на икономиката, се свежда до търсенето и предлагането.

Разликата между средната заплата за висшистите и хора със средно образование обикновено е наричана на Запад college wage premium (премия към заплащането при притежателите на диплома за по-високо от средно образование – бел. ред.). Когато фирмите са гладни за квалифицирани работници, тяхното търсене на висшистите се увеличава, и премията расте. Когато броят на излизащите с тапия от висшите учебни заведения се покачва по-бързо от този на по-малко образованите работници, се случва обратното – премията се минимизира или в някои случаи дори преминава в отрицателна стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:59 | 13.09.22 г.
fallback