fallback

Корпоративният оптимизъм носи все повече свежо гориво за глобалната икономика

"Възстановяването взема превес след значителното забавяне", твърди икономист отBofA

18:07 | 26.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Множество компании по света – от Ford Motor до Panasonic, осигуряват "свежо гориво" за глобалната икономика, тъй като започват да подкрепят заетостта и инвестициите.

Засилените корпоративни разходи спомагат за обръщане на негативната тенденция от началото на годината. Те също така сигнализират, че следващият етап от международната експанзия ще бъде по-силен от лекото възстановяване след кризата от 2008 г., пише в свой анализ Bloomberg.

"Възстановяването взема превес след значителното забавяне", заяви Густаво Рейс, икономист в базираната в Ню Йорк Bank of America (BofA), която очаква глобалният растеж да достигне 3,1 на сто през тази година и 3,7% през следващата година спрямо 2,9 на сто през 2013 г.

Голямото търсене, евтините разходи за финансиране и облекчаването на несигурността са основните причини икономистите от Citigroup Inc да прогнозират ръст на бизнес инвестициите в развитите икономики през тази година с 3,3% и с 4,2% през 2015 г. след постигнатото през 2013 г. нарастване от 1,2 на сто.

Ford вероятно ще наеме повече от нови 12 000 служители, а също така "има голяма вероятност да надхвърли" и целта за финансовите резултати, коментира в края на април Джо Хинрих, президент на Ford за Северна и Южна Америка.

Междувременно германският конкурент Volkswagen AG възнамерява да инвестира почти 38 млрд. евро в имоти, машини и оборудване в родината си през следващите пет години.

Японските технологични компании Panasonic и Toshiba пък планират да похарчат общо 625 млрд. йени (6,1 млрд. долара) през текущата фискална година според публикация на вестник Nikkei от този месец.

Освен че инвестира в нови машини и иновации, бизнесът също така наема служители, допринасяйки за спада на безработицата. Според експертите от JPMorgan Chase & Со глобалната безработица е спаднала до 7,1% през април – най-ниското ниво от декември 2008 г. насам. Равнището в САЩ от 6,3% пък е рекордно дъно от септември 2008 г. насам – месецът, когато Lehman Brothers Holdings Inc фалира. В Япония пък равнището на безработицата е 3,6%, докато най-голямата икономика в Европа – Германия, може да се похвали с двудесетилетното дъно от 6,7%.

Бумът в наемането на нов персонал достигна дори до силно задлъжнелите Испания и Гърция, които спомогнаха за спада на равнището на безработицата в еврозоната под границата от 12 на сто. Във Великобритания пък ръстът на работните места се съживи толкова, че инвеститорите вече залагат кога централната банка ще повиши лихвите.

"Възстановяването на растежа не идва без своите проблеми, не на последно място за политиците, които трябва да решат кога да повишат лихвените проценти, като същевременно гарантират, че по-високите цени не заплашват възстановяването", заяви Марк Макфарланд, главен икономист в базираната в Хонконг Coutts & Co.

По-големият оптимизъм за перспективите се споделя и от инвеститорите. Изследване на BofA показа, че 66 на сто от пазарните участници очакват засилване на икономиката. Рекордните 63 на сто пък призоваха бизнеса да увеличи капиталовите си разходи в отговор на засилената активност.

Въпреки сериозните опасения за ниското глобално равнище на инфлацията икономистите от JPMorgan са оптимисти. Равнището се ускори до 2,65% през май – най-силен ръст от април 2012 г. насам, след засилването на икономическата активност.

"Определено отчитаме обръщане на тенденцията", посочи Дейвид Хенсли, международен икономист в JPMorgan в Ню Йорк. "Може би притеснението за силното покачване на инфлацията ще е рязка промяна от досегашните нагласи, но може и да видим подобна тенденция", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:59 | 02.09.22 г.
fallback