fallback

СБ обмисля да вдигне глобалната линия на бедността

Заради новите оценки на паритета на покупателната способност бедните са намалели наполовина

09:42 | 10.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Световната банка (СБ) обмисля най-голямото увеличение от две десетилетия насам на глобалната линия на бедността, съобщава FT.

Изчисленията на банката показват, че броят на хората, които живеят с под 1,25 долара на ден, се е свил наполовина. Статистически погледнато този спад се определя от новите оценки на паритета на покупателната способност, които коригират изкривяванията на валутните курсове при изчисляването на стоките и услугите, които парите купуват във всяка страна.

Според новите данни Китай може да изпревари САЩ като най-голяма икономика в света до края на тази година, отбелязва изданието.

Първоначалните изчисления сочат, че заради новите оценки за паритета на покупателната способност броят на хората, които живеят с под 1,25 долара на ден, е намалял от 1,2 млрд. души в развиващия се свят до малко под 600 млн. Резултатите предизвикаха разгорещен дебат по въпроса дали се осигурява справедливо представяне на бедността в световен мащаб.

Въпросът има големи последици за политиката в период на интензивен дебат за помощите, които богатите страни дават на развиващите се. Това също така ще доведе до подем на дискусията за това как следва да се заменят целите за развитие на хилядолетието на ООН, на базата на които се формират същите помощи.

Питър Ланяу, холандски икономист, който оглавява научноизследователското звено на СБ за бедността и неравенството, коментира, че линията на бедността трябва да бъде повишена до 1,75 долара на ден.

СБ въведе линия на бедността от 1,01 долара дневно през 1990 г. въз основа на изчисленията за паритет на покупателната способност от 1985 г. През 2008 г. линията на бедността беше повишена до 1,25 долара дневно, заради което още 400 млн. души по света попаднаха в категорията “бедни”. Заради това банката си навлече критиките на много икономисти.

Ланяу подчертава обаче, че калкулациите са предварителни и процесът на преразглеждане на линията на бедността ще продължи около година. По думите му ревизията е необходима, за да се отразят променящите се реалности в издръжката на живота на бедните хора по света.

Статистическите промени предизвикаха дискусия дали изобщо оценката за бедността е правилна, отбелязва изданието. Новите изчисления за паритета на покупателната способност са въз основа на данни от 2011 г., които показват, че има рязка ревизия на доходите на глава от населението на големите развиващи се страни като Китай и Индия. От статистическа гледна точка това ги прави по-малко бедни, отколкото се смяташе досега.

Икономистите от базирания във Вашингтон Център за глобално развитие и Brookings Institution са установили, че въз основа на новите данни броят на хората, които попадат в рамките на сегашната линия на бедността, се е понижил от 20 на сто от населението на развиващите се страни до по-малко от 9 на сто.

Само в Индия броят на хората, живеещи с по-малко от 1,25 долара на ден, е намалял от 393 млн. до малко над 100 млн. души, изчисляват икономистите.

Дори обаче линията на бедността да се установи на 1,78 долара дневно на базата на паритета на покупателната способност от 2011 г., според изследователите броят на хората, живеещи в крайна бедност, е намалял с почти една трета до 872,3 млн. души.

Има и огромна промяна в това къде живеят бедните. Според изчисленията на базата на паритета на покупателната способност от 2005 г. данните сочат, че половината от бедните по света са били в Южна Азия, а малко над една четвърт – в Субсахарска Африка. Икономистите от Центъра за глобално развитие и Brookings Institution установяват обаче, че според данните за паритета на покупателната способност от 2011 г. вече всеки четвърти от 10 бедни живее в Африка.

Мартин Равалион, икономист от Georgetown University, който оглавяваше отдела за научни изследвания на Световната банка, посочва, че са необходими значителни корекции на паритета на покупателната способност на населението. Той вече призна също така, че е объркал някои от данните за Индия за 2011 г.

Световната банка призовава да се обърне повишено внимание на паритета на покупателната способност, когато се тълкуват данните за бедните, защото са възможни изкривявания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:31 | 13.09.22 г.
fallback