fallback

Акцентите в бизнеса на 10 април

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

17:44 | 10.04.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

България

Четвъртият ден от седмицата за пореден път предложи голям брой интересни събития както от страната, така и от чужбина.

Според анализ на Ройтерс България е разкъсана между стари приятели и нови партньори във връзка с Крим. Страната ни е изправена пред най-сериозния тест за лоялност към ЕС след присъединяването през 2007 г.

Друга новина от деня бе предложението на екип от икономисти, които са публикували обширен анализ, наречен Бяла книга за реиндустриализацията. Според тях държавата трябва да финансира реиндустриализацията, като за целта субсидиите е необходимо да достигнат 1,2% от БВП.

Предсрочното погасяване на кредити без наказателни такси, записано в окончателния вариант на променения Закон за потребителския кредит, продължава да е сред водещите теми. Промяната ще затрудни управлението на активите и пасивите на банките. Според икономиста Владимир Каролев това увеличава кредитния риск и новите правила всъщност ще доведат от една страна до намаляване на лихвите по депозитите, a от друга – до увеличаване на лихвата по кредитите. 

Имоти

Цените на жилищата в България са направили нов опит за отлепване от дъното през последните три месеца на миналата година, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Същевременно Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България е внесла в Министерството на финансите предложения за промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ДДС), така че инвеститорите в имоти да могат да ползват данъчен кредит при строителството на довеждаща инфраструктура.

Интересна новина бе също, че търговският център "Панорама мол" в Плевен ще бъде открит на 12 април с подписани договори за 80% от общо 17 500 кв. м отдаваема площ. Молът беше „рестартиран“ с обновена концепция във втората половина на миналата година след придобиването му на публична продан от дружеството "Мол Плевен 2013". 

България отново е в полезрението на чуждите инвеститори в бизнес имоти. Около това мнение пък се обединиха участниците в конференцията за инвестиции в имоти BallRec. 

Борсата

Интересен факт е, че сегашният състав на SOFIX се припокрива слабо със състава на индекса от октомври 2007 г., когато беше отчетен рекордът при затваряне на родния индекс от 1 952,4 пункта. Само осем от компаниите в текущия състав на SOFIX са били в него и тогава.

Биовет АД е сключило на 9 април договор с БНП Париба С.А. - клон София на стойност 6 млн. лв., съобщи дружеството чрез БФБ. Договорът е за револвиращо кредитно улеснение под формата на фиксирани усвоявания и за издаване на банкови гаранции и акредитиви, като Хювефарма АД е съдлъжник по договора за банков кредит.

По света

Две години след като бе в епицентъра на европейската дългова криза, Гърция се върна успешно на облигационните пазари с емисия 5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) на стойност 3 млрд. евро. Впечатление направи постигнатата особено ниска доходност, която достигна равнище от едва 4,95 на сто.

Развитите държави ще издърпат световния икономически растеж през 2014 г., като Германия и Великобритания ще са двигателите на ръстa в еврозоната, смята компанията за кредитно застраховане Coface. Регионът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) пък ще извлече ползи от възстановяването на развитите икономики.

На изток "Газпром" и Китайската национална нефтогазова корпорация са договорили техническите подробности за изграждането на газопровод между Русия и Китай, съобщи руският газов гигант. Това е станало по време на работна среща, на която са участвали ръководителите на двете компании – Алексей Милер и Чжоу Цзинпин.

Между другото

Вицепрезидентът и софтуерен инженер на Apple Грег Кристи – единият от "бащите" на iPhone, скоро ще напусне компанията. В резултат главният дизайнер Джони Айв ще поеме скоро всички задачи, свързани с дизайна във фирмата, твърдят вътрешни източници.

Междувременно най-голямата по брой потребители социална мрежа – Facebook, продължава да не крие амбициите си да се превърне в империя от мобилни приложения

Вижте в галерията и снимки от луксозния дом на Кели Портър,управляващ съдружник в инвестиционната банка Woodside Capital Partners, който се продава за 27 млн. долара.

Дебатът

Днес сме провокирани от няколкото положителни новини от имотния сектор. И в предпоследния работен ден за седмицата ви питаме - смятате ли, че българският имотен пазар наистина "отлепя" от дъното? Вашите мнения и коментари очакваме на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:25 | 07.09.22 г.
fallback