fallback

ООН предрича гибел на безотговорния бизнес

Компаниите, които не инвестират в устойчиво развитие и обществото, ще загубят пазари през това десетилетие

18:22 | 06.04.14 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Идва краят на безотговорния бизнес, за който през това десетилетие няма да има пазар. Прогнозата е на експерти от българската мрежа на Глобалния договор на ООН. „Безотговорният” бизнес – или компаниите, които не инвестират в устойчиво развитие и не са отговорни към обществото, не само ще бъде притиснат от законовата рамка в Европа и в по-голяма част от света, но ще бъде санкциониран и от потребителите, и от инвестиционната общност”, прогнозират експертите в доклада. Европейската директива за интегрирано отчитане ще засегне повече от 16 000 компании на Стария континент, които задължително ще докладват за бизнеса си от 2016 г. Ще се прилага отговорно инвестиране на публични средства от обществени поръчки. Те представляват близо 19% от БВП на Европа или 2 трилиона евро годишно.

86% от потребителите в света смятат, че компаниите трябва да отделят еднакво внимание и на обществените, и на бизнес интересите си, сочат данните от документа. 67% от потребителите предпочитат да пазаруват от компании, които споделят техните ценности. 8 от 10 потребители в Мексико и Китай очакват от компаниите да даряват част от приходите си за някаква кауза, показват резултатите от проучването. Паричните потоци също текат в посока на отговорното правене на бизнес и инвестиционната общност започва да „санкционира” т.нар. „безотговорни” играчи. В Европа само за 2 години от 2009 до 2011 пазарът на отговорното финансиране нараства с около 1 трлн. евро и вече надхвърля общо 6 трлн. евро. Тези средства са насочени към компаниите и инициативите, които генерират устойчив растеж. Данните са на Европейската асоциация на фондовете и дяловите инвеститори EFAMA, членовете на която управляват активи за 15 трлн. евро.

В Съединените щати „отговорното инвестиране” ще достигне 1 трлн. долара през 2020 г., а приходите от него ще надхвърлят 667 млрд. долара. 67% от всички инвестиции в социални начинания в САЩ са печеливши. Това важи и за 90% от инвестирането в предприятия с положителен ефект върху околната среда. Нещо повече, 91% от всички предприятия в САЩ, които търсят отговорно финансиране, са го получили. Според доклада на ООН, макар и бавно, светът се променя и печалбата вече не е най-важното нещо при правене на бизнес. Все повече предприемачи искат да подобрят живота на хората и да опазят природата, а не да увеличават печалбите си на всяка цена. Все повече кредитори също са готови да финансират този нов тип отговорен бизнес, който печели от разрешаването на обществените проблеми, вместо да създава такива, докато генерира приходи. Представители на локалните мрежи на Глобалния договор на ООН от осем страни, в това число - САЩ, Полша, Румъния, Сърбия, Турция, Гърция, Македония се събират в понеделник в представителството на Европейската комисия у нас, за да обсъдят как се прави бизнес по отговорен начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:30 | 05.09.22 г.
fallback