fallback

Бразилия вдигна основната си лихва до 11%

Централната банка на страната сигнализира, че това е последното от серията повишения, които увеличиха лихвите с 3,75 пункта за по-малко от година

10:19 | 03.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бразилия сигнализира, че най-дългият цикъл на затягане на монетарната политика в света може би върви към своя край, след като вдигна разходите по заемите в девето поредно заседание, съобщава Bloomberg. Бордът на банката, воден от нейния председател Алешандре Томбини, е гласувал единодушно да се повиши основната лихва с 0,25 процентни пункта до 11%, каквато бе прогнозата на всички 57 икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Централната банка вдигна лихвата с 3,75 пункта за по-малко от година. Само Турция е повишила с повече основната си лихва за периода. 

На последното си заседание през февруари банката сигнализира, че затягането може скоро да приключи като намали наполовина темпа на лихвените повишения .

"Това е сигнал, че централната банка иска да спре с повишенията на следващото заседание през май“, коментира Алберто Рамос, главен икономист за Латинска Америка в Goldman Sachs. "Това ще зависи много от икономическите данни. Ако данните не изненадат в негативна посока, то банката ще спре да вдига лихвата." В изявлението си централната банка премахна изразите от предишните изявления, които намекваха за допълнителни лихвени повишения.

Годишната инфлация към средата на март се ускори до 5,9% от 5,65% месец по-рано, тъй като цените на хранителните продукти и напитките се повишиха с 1,1%. Според тримесечния доклад за инфлацията на централната банка от 27 март ръстът на потребителските цени няма да се забави до средата на целевия диапазон от 4,5% за най-малко още 24 месеца.

Докладът предвижда ускоряване на инфлацията до 6,2% през тази година и то при положение, че основната лихва се повиши до 11%, което вече е факт.

"Този доклад прави ясни инфлационните опасения на централната банка", коментира Нютон Роса , главен икономист в Sul America Investimentos.

На 24 март Standard & Poor's понижи рейтинга на Бразилия с една стъпка до BBB-, което е най-ниското инвестиционно ниво. Усилията за да подпомагане на растежа чрез увеличаване на разходите и обуздаване на цените чрез по-високи лихви навредиха на фискалните сметки, посочи кредитната агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:58 | 29.08.22 г.
fallback