fallback

Туристическият сектор в световен мащаб се е разраснал с 6 на сто през 2013 г.

За тази година Световният съвет по пътешествия и туризъм прогнозира ръст на сектора с 4,3 на сто

13:03 | 19.03.14 г.

Туристическият сектор в световен мащаб се е разраснал с 6 на сто през 2013 година, осигурявайки работа на 266 милиона души по света или с 6 милиона повече в сравнение с 2012 година. Това сочат данните на Световния съвет по пътешествия и туризъм (WTTC), цитирани от Франс прес.

Общо секторът е допринесъл със 7 трилиона долара за световния брутен вътрешен продукт спрямо 6 трилиона долара през 2012 година, като в него е бил зает всеки единадесети човек на планетата.

"Приносът на сектора на пътешествията и туризма към световната икономика нараства за четвърта поредна година", коментира председателят на съвета Дейвид Скоусил в комюнике на организацията, пише БТА.

Прогнозите на Световния съвет по пътешествия и туризъм са, че нарасналото търсене на туристически услуги от страните с нововъзникваща пазарна икономика ще продължи с устойчив темп. „Средните класи са в разгара на подема си, особено в Азия и Латинска Америка, и повече от всякога са в състояние да пътуват в собствената си страна и извън нея", смятат експертите.

За 2014 година организацията прогнозира разрастване на сектора с 4,3 на сто. За да се поддържа такъв темп обаче, тя призовава правителствата да смекчат политиките си на издаване на визи и да развиват интелигентни, а не наказателни данъчни политики.

Според Световната организация по туризъм (СОТ) миналата година броят на туристите е нараснал с 5 процента до 1,1 милиарда души, като секторът е бил един от малкото, които са донесли добри новини за много от икономиките по света. За 2014 година СОТ очаква увеличение между 4 и 4,5 на сто на броя на туристите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
fallback